Tarih:

Paylaş:

Rusya-Ukrayna Savaşı Bağlamında Batı-Rusya Gerilimi

Benzer İçerikler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı,[1] küresel sistemi derinden sarmış ve yeni bir rekabet ortamı doğurmuştur. Soğuk Savaş Dönemi’nden kalan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki rekabet, bu savaşla birlikte ABD-Rusya gerginliği şeklinde tekrar gün yüzüne çıkmıştır. Bahse konu olan durum 1989 senesinde Berlin Duvarı’nın yıkılması[2] ve 1991 yılında da Soğuk Savaş’ın bitmesinin[3] ardından Washington-Moskova hattında yaşanan en büyük gerilimdir, diyebiliriz.

Rusya, bu savaşın gerekçesi olarak Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) Doğu Avrupa’da fazla genişlemesini ve ulusal sınırlarına dayanmasını göstermiştir.[4] Bu bağlamda Avrupa Birliği (AB) ve AB üye ülkeleri arasında petrol tavan fiyat uygulamasını[5] da kapsayacak bir şekilde Rusya’ya karşı ciddi yaptırımlar hayata geçirilmiştir.[6] Zira söz konusu yaptırımların birçoğunun ABD’nin isteği neticesinde yapıldığı bilinmektedir. Nitekim mevzubahis yaptırımlardan Avrupa’nın da oldukça kötü etkilendiği düşünülürse Washington temelli bu mücadeleyi Brüksel’in ne kadar devam ettirebileceği soru işaretidir.

Öte yandan bu rekabet, birçok Avrupa devletini Rusya’ya karşı ciddi manada sertleştirmiştir. Bu durum, Avrupa-Batı konsolidasyonunu beraberinde getirmesi beklenmiştir. Aynı zamanda bu politikalar, Avrupa ile Moskova arasındaki mesafeyi daha da açmıştır. 11 Ağustos 2023 Cuma günü, Alman yerel medyası Spiegel Online ve Zeit Gazetesi, Thomas H. olarak tanımladığı bir kişinin Almanya’nın modern savaş sistemlerine dair çok önemli bilgileri ele geçirdiğini söylemiştir. Bildirilene göre bu bilgiler rakiplerin radyo sistemlerini gözetlemek ve bozmak için teknoloji tedarikini ve ayrıca düşman radyo veya hava kalkanı sistemlerinin kapatılmasını içermektedir. Ayrıca ordudaki seçkin komandoların kullandığı modern silahlara dair bilgiler de yine bunlar arasında yer almaktadır.[7]

İsimsiz güvenlik kaynaklarına atıfta bulunan Spiegel Online ise söz konusu kişinin Alman Ordusunun elektronik yeteneklerine “kapsamlı erişimi” olduğunu bildirmiştir. Bu noktada bu kişinin Alman askeri tümenleri için hakkında Rus diplomatik misyonlarına bilgi verdiğinden şüphelenilmektedir. Ortaya çıkan iddialara göre bahse konu olan kişi bu çalışmalarını bir Rus gizli servisine iletmek niyetiyle yapmıştır.

Die Zeit ve Tagesspiegel’e göre, adamın Almanya’nın aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisiyle de bağları bulunmaktadır. Bu, Alman iç güvenlik teşkilatı BfV’nin “saldırgan bir Rus casusluk operasyonu” riskine karşı uyarıda bulunmasından kısa bir süre sonra meydana gelmiştir.[8] Bu yılın Nisan ayında Almanya, casusluk şüphesiyle bazı Rus diplomatları da sınır dışı etmiştir. Misilleme olarak Rusya, 20’den fazla Alman diplomata ülkeyi terk etme emri vermiştir.[9]

Sonuç olarak Almanya’nın da bahse konu rekabetten etkilendiği belirtilebilir. Zira Berlin, Rusya’ya karşı özellikle de Leopard tankları başta olmak üzere zaman zaman şahin bir politika izlemektedir. Bu kapsamda Rusya-Ukrayna Savaşı bağlamında bir yumuşama olmadıkça Avrupa ile Rusya arasındaki gerilimin de azalmayacağı öngörülebilir.


[1] “February 24, 2023-It’s Now One Year Since Russia’s Invasion of Ukraine Began”, Cable News Network World, https://edition.cnn.com/europe/live-news/russia-ukraine-war-news-02-24-23/index.html, (Erişim Tarihi: 07.08.2023).

[2] “What Was the Berlin Wall and How Did it Fall?”, IWM, https://shorturl.at/dexRW, (Erişim Tarihi: 07.08.2023).

[3] “Mikhail Gorbachev: The Soviet Leader who Helped End the Cold War”, British Broadcast Corporation News, https://www.bbc.com/news/world-europe-13669848,(Erişim Tarihi: 07.08.2023).

[4] “Did NATO Expansion Really Cause Putin’s Invasion?”, American Foreign Service Association, https://afsa.org/did-nato-expansion-really-cause-putins-invasion, (Erişim Tarihi: 07.08.2023).

[5] “EU Agrees to Set $60 Price Cap Level for Russian Oil Exports”, Bloomberg, https://shorturl.at/ryDP1, (Erişim Tarihi: 07.08.2023).

[6] “Impact of EU Sanctions for European Companies in the Gulf”, Arabian Gulf Business Insight, https://shorturl.at/rswCE, (Erişim Tarihi: 07.08.2023).

[7] “Germany Arrests Alleged Spy over Suspicions of Espionage for Russia”, WION, https://www.wionews.com/world/germany-arrests-alleged-spy-over-suspicions-of-espionage-for-russia-624690, (Erişim Tarihi: 07.08.2023).

[8] “German Official Accused of Spying for Russia”, British Broadcasting Corporation News, https://www.bbc.com/news/world-europe-66458090, (Erişim Tarihi: 07.08.2023).

[9] “German Man Accused of Spying for Russia”, Cable News Network Business, https://edition.cnn.com/2023/08/09/europe/germany-national-russian-spy-suspect-intl/index.html, (Erişim Tarihi: 07.08.2023).

Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.