MIT Güvenlik Çalışmaları Programı Direktörü Prof. Dr. M. Taylor Fravel: “Vostok-2022 Tatbikatı, Rusya’nın Orta Asya’daki Liderliğini Sergilemek İçin Tasarlanmış Gibi Görünüyor.”

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Hindistan’ın Rusya’da düzenlenecek olan ve Çin’in de yer alacağı çok uluslu askeri tatbikat Vostok 2022’ye katılması beklenmektedir. Tatbikatlardaki rolünün stratejik komuta kademeleri ve personel iştirakiyle sınırlı kalacağı tahmin edilen Hindistan’ın özellikle Japonya’nın hassasiyetini zedelememek için denizcilik bölümünden uzak duracağı belirtilmektedir. Son yıllarda Hindistan, düzenli olarak ABD ve müttefiklerinin tatbikatlarına katılmaktaydı. Ancak geçtiğimiz yıl Hindistan, Rusya’nın Zapad-2021 tatbikatlarına yine Çin’le birlikte katılmıştı. Bu, Hindistan’ın dış politikasını çok vektörlü hale getirme çabası olarak yorumlanmaktadır.

Buradan hareketle Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), Rusya’nın Vostok-2022 tatbikatlarını ve ayrıca Çin ve Hindistan’ın buradaki rolünü değerlendirmek üzere Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Güvenlik Çalışmaları Programı (SSP) Direktörü Prof. Dr. M. Taylor Fravel’dan almış olduğu görüşleri dikkatlerinize sunmaktadır.

1. Pelosi’nin Tayvan ziyaretinden sonra Çin ve Rusya arasındaki askeri işbirliğinin daha da artacağını düşünüyor musunuz?

Çin-Rusya işbirliği, son on yılda yavaş ama istikrarlı bir şekilde gerçekleşti. Dolayısıyla Pelosi’nin ziyaretinin bu gidişatı değiştirmesi pek olası değildir.

2. Hindistan ve Çin’in Rusya’daki “Vostok-2022” tatbikatlarına katılacak olmasını, Orta Asya ve Hint-Pasifik jeopolitiği üzerinden değerlendirir misiniz?

Tatbikatlar, Rusya’nın Orta Asya liderliğini sergilemek için tasarlanmış gibi görünüyor. Çoğunlukla Orta Asya devletleri ve komşu ülkelerin davet edilmesi bunun göstergesi olarak yorumlanabilir.

3. Hindistan ile Çin arasındaki sınırda gerilim devam ederken bu iki ülke nasıl bir araya gelecek? Bu tatbikatları “çok kutuplu bir dünya yaratma çabası” olarak yorumlayabilir miyiz? Bu fikre katılıyor musunuz?

Çin gibi Hindistan’ın da bu tatbikatlara katılmak için kendi sebepleri var. Bu yüzden tatbikatların çok kutuplu bir dünya yaratma çabası olarak tanımlanabileceğini düşünmüyorum.

4. Rusya, Çin ve Hindistan’ı aynı tatbikatlarda bir araya getirerek neyi hedefliyor? Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ardından Rusya’nın ABD’ye bir “güç gösterisi” yapmaya çalıştığını düşünüyor musunuz? 

Benim düşünceme göre; Hindistan’ın bu tatbikatlara katılması, Rusya’nın “Ukrayna’nın işgali” konusunda Batı’nın yaşadığı görüş farklılıklarını sergilemesine olanak sağlamaktadır. Diğer taraftan, bunun Çin’le fazla bir ilgisinin olduğunu düşünmüyorum.


Prof. Dr. M. Taylor Fravel

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Arthur ve Ruth Sloan Siyaset Bilimi Profesörü ve Güvenlik Çalışmaları Programı Direktörü olan Fravel, 2016 yılında Carnegie Corporation tarafından Andrew Carnegie Üyesi olarak seçilmiştir. ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi’nin yönetim kurulu üyesi ve Denizcilik Farkındalık Projesi’nin Baş Araştırmacısı olarak görev yapmaktadır. London School of Economics ve Oxford Üniversitesi’nden yüksek lisans derecelerine sahip olan Fravel, Middlebury College ve Stanford Üniversitesi’nden doktorasını almıştır. Çalışma alanları: uluslararası güvenlik, uluslararası ilişkiler, Çin ve Doğu Asya’dır.

Dr. Cenk TAMER
Dr. Cenk TAMER
Dr. Cenk Tamer, 2014 yılında Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başlamıştır. 2016 yılında “1990 Sonrası İran’ın Irak Politikası” başlıklı teziyle master eğitimini tamamlayan Tamer, 2017 yılında ANKASAM’da Araştırma Asistanı olarak göreve başlamış ve aynı yıl Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Doktora Programı’na kabul edilmiştir. Uzmanlık alanları İran, Mezhepler, Tasavvuf, Mehdilik, Kimlik Siyaseti ve Asya-Pasifik olan ve iyi derecede İngilizce bilen Tamer, Gazi Üniversitesindeki doktora eğitimini “Sosyal İnşacılık Teorisi ve Güvenlikleştirme Yaklaşımı Çerçevesinde İran İslam Cumhuriyeti’nde Kimlik İnşası Süreci ve Mehdilik” adlı tez çalışmasıyla 2022 yılında tamamlamıştır. Şu anda ise ANKASAM’da Asya-Pasifik Uzmanı olarak görev almaktadır.

Röportaj

GABİM Genel Müdürü Dr. Faruk BOSTANCI: “Kuşak ve Yol Girişimi, Orta Asya Ülkelerinin Ekonomik Gelişimine Önemli Katkılarda Bulunmuştur.”

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), Çin ekonomisinin gelişiminde Kuşak ve Yol Girişimi’nin...

Newcastle Üniversitesi, Leverhulme Erken Kariyer Araştırmacısı Dr. Maria Papageorgiou: “Çin’in Orta Doğu’daki Angajmanı Çok Yönlüdür.”

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), Çin’in Orta Doğu’daki yumuşak güç stratejileri, bunun...

Hazar Çevre Konsorsiyumu CEO’su Yernar Sailybayev: “Hazar Denizi, Tüm Kuzey Yarım Küre İklimini Doğrudan Etkilemektedir.”

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), Hazar Denizi çevresindeki ekosistem ve iklim değişikliğiyle...

North Greenville Üniversitesi, Dr. Öğr. Üyesi Jong Eun Lee: “Rusya-Kuzey Kore İttifakı, Pyongyang İçin Daha Faydalı Olabilir”

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), Kuzey Kore’nin Rusya’yla askeri-ekonomik işbirliğini ve bu...