Röportaj

Guiguzi Geleneksel Çin Stratejisi Öğrenimi Başkanı Fahri Prof. Dr. Hei Sing Tso: “Trump, Putin’le Daha Doğrudan Bir Stratejik İşbirliği Geliştirmek İstiyor.”

Trump, Avrupa ekonomisi eğer Amerikan çıkarlarına hizmet edebiliyorsa stabil bir Avrupa ister.
Trump, Avrupa müttefiklerini dışlayarak Putin’le doğrudan bir stratejik ortaklık peşindedir.
Putin, Avrasya ve Küresel Güney’den paydaşlara daha fazla önem verecektir.

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın dış politikadaki son hamlelerini değerlendirmek üzere Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), Hong Kong merkezli Guiguzi Geleneksel Çin Stratejisi Öğrenimi Başkanı Fahri Prof. Dr. Hei Sing Tso ile yapmış olduğu röportajı dikkatlerinize sunmaktadır.

1. Trump’ın “Önce Amerika” yaklaşımının ABD-AB güvenlik ilişkileri üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Trump’a göre Avrupa güvenliği tamamen göz ardı edilmemiştir, ancak Avrupalılar sadece bunun için ödeme yapmalı ve masrafları ABD ile paylaşmalıdır. Trump, Avrupa ekonomisi eğer Amerikan çıkarlarına hizmet edebiliyorsa stabil bir Avrupa ister. Ancak NATO çerçevesindeki maliyet paylaşımı adil değilse Trump, Amerika’nın bu ittifaktaki rolünü azaltacak ve alternatif güvenlik düzenlemelerine yönelecektir. Güvenlik amacıyla bireysel Avrupa ülkeleriyle ikili yaklaşımlar kullanmayı tercih edebilir.

2. Trump ve Putin’in enerji altyapısına yönelik saldırıları 30 günlüğüne durdurma kararının Avrupa’nın enerji güvenliği ve siyasi istikrarı üzerindeki etkisi nasıl olacaktır?

Avrupa’daki tek bir ülke bile barış görüşmelerine davet edilmemiş olmasına rağmen bence hem ABD hem de Rusya sadece Avrupa ülkelerine, süper güçler olarak Avrupa’nın çıkarlarıyla ilgilendiklerini bildirmek istiyorlar. Bu diplomatik bir jesttir ve en azından Avrupa halkı üzerinde psikolojik bir etki yaratır. Bu aynı zamanda enerji güvenliğine odaklanan muhafazakâr partilerden destek alacak ve böylece Avrupalılardan gelen protestoları azaltacaktır. 

3. Trump ve Putin’in son müzakerelerinin uluslararası ilişkiler üzerindeki potansiyel etkisini nasıl görüyorsunuz?

Trump sadece Ukrayna çatışmasını çözmek istememektedir. Diğer paydaşlarını Avrupa ortakları da dahil olmak üzere dışlayarak Putin’le daha doğrudan bir stratejik işbirliği geliştirmeyi arzulamaktadır. Ortadoğu ve hatta Kuzey Kore gibi diğer küresel meseleleri de ele almak istemektedir. Ancak bu, Trump’ın kendi niyetidir. Putin’in buna tamamen katılacağını düşünmüyorum ve Putin, Avrasya ve Küresel Güney’den paydaşlara daha fazla önem verecektir. Bu nedenle Ukrayna meselesi nispeten daha hızlı çözülebilir ancak diğer jeopolitik meselelerdeki ilerleme hala Kremlin tarafından dikkatlice değerlendirilecektir.


Fahri Prof. Dr. Hei Sing Tso
Fahri Prof. Dr. Hei Sing Tso, Hong Kong’da yaşayan Geleneksel Çin Stratejileri ve jeopolitik analiz konusunda uzman bir kişidir. Guiguzi Geleneksel Çin Stratejisi Öğrenimi’nin başkanıdır. Bu enstitü Geleneksel Çin Stratejilerini araştırma ve öğretme konusunda uzmanlaşmış bir kuruluştur. Akademik çalışmaları, geleneksel Çin bilgeliğini günümüz jeopolitiğiyle ilgili yaptığı analizlerle birleştirmesiyle dikkat çekicidir. Prof. Tso, Asya, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika’daki çeşitli medya organlarında görüşlerini paylaşmaktadır. “I Ching ve 36 Hile” adlı kitabı, farklı disiplinlerden akademisyenler tarafından alıntılanmaktadır.
Ece ÖNÜR
Ece ÖNÜR
Ece Önür, 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Çin’in Süper Güç Olma Adımı: Bir Kuşak Bir Yol Projesi” bitirme teziyle mezun olmuştur. 2023 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Hâlihazırda Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nde (ANKASAM) staj yapmaktadır. Başlıca ilgi alanları; Çin dış politikası, Çin-Tayvan ilişkileri, Asya-Pasifik bölgesi, kimlik çalışmaları ve uluslararası ilişkiler teorilerinden sosyal inşacılık teorisidir. Önür, iyi düzeyde İngilizce bilmektedir.

Röportaj

Ritsumeikan Üniversitesi, Doç. Dr.  Astha Chadha: “Güney Asya, Hint-Pasifik’te En Fazla Çatışma Yaşayan Bölgelerinden Biri Haline Gelmiştir.”

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), Hindistan-Pasifik bölgesindeki güvenlik dinamiklerindeki değişimi, küresel siyasette...

MP-IDSA, Araştırma Analisti Simran Walia: “ABD-Japonya-Güney Kore Ortaklığı, Bölgesel İstikrar İçin Hayati Önem Taşıyor”

Japonya’nın dış ve savunma politikalarını değerlendirmek üzere Ankara Kriz ve Siyasi Çalışmalar Merkezi (ANKASAM),...

CAICT, Araştırmacı Bingyi Yang: “Çin, Yapay Zeka (YZ) Gelişimine Büyük Önem Veriyor.”

Çin’in gelişen dijital teknolojilerini ve yapay zeka çalışmalarını değerlendirmek üzere Ankara Kriz ve Siyasi...

Occidental Koleji, Doç. Dr. Igor Logvinenko: “Türkiye, Yenilenebilir Enerji Alanında Önemli İlerlemeler Kaydetmiştir.”

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), küresel enerji piyasalarının dönüşümünü, yenilenebilir enerjiye geçişin...