BOFIT Araştırma Direktörü Iikka Korhonen: “Uluslararası Ticarette Dolardan Vazgeçme Yönünde Yavaş Bir Eğilim Var.”

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başından beri ekonomik yaptırımlara uğrayan Rus ekonomisi, söz konusu yaptırımlar altında ikinci yılını tamamlamak üzereyken bir yandan da küresel siyasette kendi bloğunu konsolide etmekte ve dedolarizasyon alanında atılımlar yapmaktadır. Ticarette dolar yerine ulusal para birimlerini kullanma teşvikinin yanı sıra BRICS’in 2024 yılında 10 üyeye ulaşması, yaptırımlar altındaki Rus ekonomisine yeni hareket alanları yaratabilir.

Buradan hareketle Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), Batı yaptırımları altındaki Rus ekonomisini değerlendirmek üzere Finlandiya Bankası Gelişmekte Olan Ekonomiler Enstitüsü (BOFIT) Araştırma Direktörü Iikka Korhonen’den almış olduğu görüşleri dikkatlerinize sunmaktadır.

1. BRICS’in genişlemesi bağlamında Rus ekonomisinin global hareket alanı ne yönde etkilenmektedir?

BRICS’in genişlemesi hiçbir şeyi etkilemez. BRICS bir serbest ticaret düzenlemesi değildir. Sekretaryası ve benzeri kurumları olmayan bir platformdur.

2. Rusya’nın başta Çin’le olmak üzere yaptığı ticarette kullandığı ulusal para birimleri, global anlamda Amerikan dolarını nasıl etkilemektedir?

Çok az etkilemektedir. Bir süredir uluslararası ticarette dolardan vazgeçme yönünde yavaş bir eğilim var. Burada Çin yuanı tek uygun seçenek gibi duruyor. Ancak bu opsiyon bile Çin’e yakın olan az sayıda ülke için geçerlidir.

3. 2022 yılındaki %2,1’lik daralmadan sonra 2023 yılında %3’lük büyüme gösteren Rusya GSYH’si bize neyi göstermektedir?

Bu, kamu harcamalarının çok fazla arttırılmasının kısa vadede ekonomik aktiviteyi arttırdığının birer göstergesidir.

4. Rus ekonomisinin BDT ve post-Sovyet ülkeleriyle yaptığı ticaret, Batı yaptırımları kapsamında nasıl etkilenmektedir?

Üçüncü ülkeler, BDT ülkelerine satılan mallar üzerinde daha fazla inceleme-kontrol uygulamakta ve bu sayede yaptırımlar hayata geçirilmektedir.

Iikka Korhonen

Iikka Korhonen, Finlandiya Merkez Bankası Gelişmekte Olan Ekonomiler Enstitüsü’nde (BOFIT) direktör olarak çalışmakta ve başta Rusya ve Çin olmak üzere başlıca gelişmekte olan piyasa ülkeleri üzerine araştırma ve analizler yapmaktadır. Oesterreichische Nationalbank, Hong Kong Monetary Authority, Kyiv School of Economics, Hitotsubashi ve Yokohama National University’de misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. Araştırma alanları arasında gelişmekte olan piyasalarda para ve döviz kuru politikalarının yanı sıra ekonomik yaptırımların etkileri de yer almaktadır.

Aslan ISTEPANOV
Aslan ISTEPANOV
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü

Röportaj

CAICT, Araştırmacı Bingyi Yang: “Çin, Yapay Zeka (YZ) Gelişimine Büyük Önem Veriyor.”

Çin’in gelişen dijital teknolojilerini ve yapay zeka çalışmalarını değerlendirmek üzere Ankara Kriz ve Siyasi...

Occidental Koleji, Doç. Dr. Igor Logvinenko: “Türkiye, Yenilenebilir Enerji Alanında Önemli İlerlemeler Kaydetmiştir.”

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), küresel enerji piyasalarının dönüşümünü, yenilenebilir enerjiye geçişin...

Central Lancashire Üniversitesi, Doktorant Sylwia Monika Gorska: “İşiba, Çin’le İlişkilerin İstikrara Kavuşturulmasının Öneminin Farkındadır.”

Japonya’daki Kishida Hükümeti’nin dış politikasını ve küresel jeopolitiği değerlendirmek üzere Ankara Kriz ve Siyasi...

Kazakistan KIMEP Üniversitesi, Doç. Dr. Maganat Shegebayev: “Etkili İletişim, Temel İnsani Beceriler Üzerine İnşa Edilmelidir.”

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), küreselleşen dünyada farklı kültürel geçmişlere sahip iş...