“Kazakistan ve Türkmenistan, Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru’nun doğu bölümünü geliştirmekle ilgileniyor.”
Kazakistan Başbakan Yardımcısı Serik Zhumangarin ile Bakanlar Kurulu’na bağlı Ulaştırma ve İletişim Ajansı Genel Müdürü Mammetkhan Chakyev arasında yapılan görüşmenin ardından bu açıklama yapıldı.
Toplantı katılımcıları ayrıca Afganistan’da Turgundi-Herat demiryolunun inşası ve Turgundi üzerinden Çin’e mal akışının arttırılması konularını da ele aldı.
İki taraf, Çin-Kazakistan-Türkmenistan-İran ortak koridorları ve Kuzey-Güney güzergahı için rekabetçi tarife koşullarının yaratılmasına yönelik ortak çabalarını vurguladı.
Her iki ülke de koridorun Kazakistan ve Türkmenistan’dan geçen ve malların Pakistan’a ve oradan da Hindistan’a geçişini kolaylaştıran doğu bölümünü geliştirmek için aktif bir şekilde işbirliği yapıyor.
Temmuz 2024 tarihinde Kazakistan, Rusya, İran ve Türkmenistan, Kuzey-Güney koridorunun senkronize bir şekilde geliştirilmesi için bir yol haritası imzaladı. Ayrıca Trans-Afgan demiryolunun batı kolunun da kullanılmasına karar verildi.
Bu koridor, St. Petersburg’u İran ve Hindistan limanlarına bağlayan 7.200 kilometrelik çok modlu bir güzergahtır. Avrupa’yı Süveyş Kanalı üzerinden Basra Körfezi ve Hint Okyanusu ülkelerine bağlayan deniz yoluna bir alternatif sunmaktadır.
Koridorun batı ve doğu kolları, İran’dan geçmektedir: batı kolu Reşt üzerinden karayolu taşımacılığını, doğu kolu ise demiryolu taşımacılığını kullanmaktadır. İran’daki son varış noktası, yüklerin deniz yoluyla Hindistan’a gönderilebileceği Bandar Abbas limanıdır. Batı kolu aynı zamanda Azerbaycan’dan, doğu kolu ise Kazakistan ve Türkmenistan’dan geçmektedir. https://www.trend.az/casia/kazakhstan/3932875.html