Hindistan-Uzak Doğu İlişkileri

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Hindistan’ın Doğu Asya ülkeleriyle ilişkileri, stratejik ve çok yönlü bir yaklaşım çerçevesinde ilerlemektedir. Hindistan’ın diplomasi, ekonomi ve kültürel alanları kapsayan Doğu Politikası; Japonya, Güney Kore ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) devletleriyle olan ilişkilerini derinleştirmeyi amaçlamaktadır. Jeopolitik açıdan bu bağlantılar, bölgesel istikrarı ve işbirliğini teşvik etmektedir.

Teknoloji, altyapı ve inovasyona odaklanan ikili ticaret anlaşmaları ve stratejik ortaklıklar, buna ek olarak, Doğu Asya Zirvesi gibi forumlara katılım güvenlik konularında diyalogu güçlendirmektedir. Kültürel değişimler ve insanlar arası bağlantılar, bölgede refah ve karşılıklı anlayışa yönelik ortak bir taahhüdü daha da pekiştirmektedir.

Japonya’yla olan ilişkiler değerlendirildiğinde, iki ülkenin ticari ve ekonomik işbirliklerinin arttığı görülmektedir. Her ne kadar kültürel ve dilsel farklılıklar olsa da Hindistan ve Japonya, Asya Pasifik’te birçok konuda ortak çalışmaktadır. Bu yılın başlarında iki ülke, ilk ortak hava tatbikatlarını gerçekleştirmişlerdir.[1] Son zamanlarda Kore Yarımadası’nda gerginliğin artmasıyla birlikte Japonya’nın savunma alanında diplomasi trafiği yoğunlaştırmıştır.

Ekonomik anlamda ise Japon firmalarının Hindistan’a olan ilgisi giderek büyümektedir.  Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası tarafından yürütülen yeni bir ankete göre; Japon şirketleri, Hindistan’ı üst üste ikinci yıl boyunca en uygun denizaşırı yatırım hedefi olarak görmüştür.[2] Bu da Hindistan’la ticaretin Japonya açısından değer kazandığını ve ikili ilişkilerin olumlu yönde ilerlediğini anlamak açısından önemlidir. Pek çok şirket, Pekin ile Washington arasındaki artan sürtüşmenin ortasında ekonomik güvenlik konusundaki endişelerini belirtmiştir.[3]

ABD’nin Asya Pasifik’teki diğer müttefiki olan Güney Kore de son aylarda Hindistan’la yakın temaslar kurmuştur. 2023 yılının Aralık ayının ilk haftasında Hindistan ile Güney Kore arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. Yılı kutlanmıştır. İki ülkenin devlet başkanları, işbirliğinin önemini vurgulayarak daha aktif bir şekilde artmasını istemesi önemlidir. Bu bağlamda Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 10 Aralık 2023 tarihinde sosyal medya platformu olan X’teki yaptığı gönderide, iki ülke arasındaki bağların karşılıklı saygı, ortak değerler ve büyüyen ortaklıklara dayandığını belirterek övmüştür.[4] Aynı şekilde Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, X’teki bir gönderisinde, diplomatik bağların kuruluşunun 50. yıldönümünü kutlarken Hindistan’la özel stratejik ortaklığı güçlendirmeyi umduğunu dile getirmiştir.[5]

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, Eylül ayındaki G20 Zirvesi için Hindistan’ı ziyaret ederken, ikili bir ziyaretin ilişkideki bazı önemli girişimleri teşvik etmiştir. Bunlar arasında ileri teknolojiler, ticaret ve göç ve hareketlilik anlaşması konusunda ileriye dönük işbirliği yer almaktadır.[6] Zirve görüşmesinin ardından Başkan Yoon Suk Yeol, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile savunma sanayi ve tedarik zincirleri gibi alanlarda ikili işbirliği konusunda ve uzayda işbirliğini artırma konusunda anlaşmışlardır.[7]

Hindistan’ın bir diğer Uzak Doğu ülkesi olan Çin’le ilişkileri de iniş çıkışlı seyretmektedir Çünkü ABD-Hindistan yakınlaşması, pek çok konuda Çin’le ilişkilere zarar vermektedir. İki ülke, küresel ekonomik rekabetin yanı sıra nüfus bakımından da birbiriyle yarıştığı söylenebilir. Bölgesel güvenliğin sürekli tehdit altında olduğu Güney Asya ve Uzak Doğu’da Hindistan-Çin ilişkilerinin rayına oturması da zorlaşmaktadır. İki dünya gücünün sınır bölgesinde sürekli gerginlik yaşaması, bölgesel güvenlik ve istikrarı da olumsuz etkilemektedir.  

Her ne kadar Hindistan-Çin arasında anlaşmazlıklar bulunsa da bölgesel istikrar açısından iki ülkenin de güncel dengenin sürdürülmesi taraftarı olduğu söylenebilir. İktisadi anlamda birbirine ihtiyacı olan bu iki ülke, küresel çatışmaların arttığı bir dönemde olabildiğince itidalli yaklaşım sergilemeyi başarmışlardır. Hindistan’ın buradaki pozisyonu, ABD ve Çin arasında güç dengesinin sağlanması açısından önemlidir.


[1] Shuriah Niazi, “India, Japan Mull Joint Work in Tech, Strategy, Culture”, Anadolu Ajansı, https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/india-japan-mull-joint-work-in-tech-strategy-culture/2956614, (Erişim Tarihi: 17.12.2023).

[2] “Japan Sees India as Promising Investment Destination”, NHK Worlds News, https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20231214_34/index.html, (Erişim Tarihi: 17.12.2023).

[3] Aynı yer.

[4] “Journey Of Mutual Respect, Shared Values”: PM Modi On India-South Korea Ties”, NDTV World, https://www.ndtv.com/india-news/journey-of-mutual-respect-shared-values-pm-narendra-modi-on-india-south-korea-ties-4650865, (Erişim Tarihi: 17.12.2023).

[5] Chae Yun-hwan, “Yoon Voices Hopes to Strengthen Special Strategic Partnership with India”, Yonhap News Agency, https://en.yna.co.kr/view/AEN20231210002300315?section=search, (Erişim Tarihi: 17.12.2023).

[6] Shashank Mattoo, “S. Korea Wants Its President to Visit India to Deepen Ties”, Mint, https://www.livemint.com/news/world/s-korea-wants-its-president-to-visit-india-to-deepen-ties-11699982374534.html, (Erişim Tarihi: 17.12.2023).

[7] Sakshi Tiwari, “Korean Howitzers ‘Thunder’ Near Russia & China; Poland Signs Another Multi-Billion Deal for K9 Units”, The EurAsian Times, https://www.eurasiantimes.com/south-korean-howitzers-thunder-near-russia-poland/, (Erişim Tarihi: 17.12.2023).

Hatice ÇİFTÇİOĞLU
Hatice ÇİFTÇİOĞLU
Hatice Çiftçioğlu, 2020 yılında Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü'nden mezun olmuştur. Budapest Business School-Uygulamali Bilimler Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler yüksek lisans programından 2023 yılında "A Comparative Study of South Korea's Soft Power in Hungary and Türkiye" başlıklı teziyle tamamlamıştır. Macaristan'da ortak yazar olarak "A Tool of the South Korean Country Branding- A Comparative Study with Brazil, Hungary and Türkiye" adlı makalesi yayımlanmış ve konferanslara katılmıştır. Halihazırda, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Bölge Araştırmaları Enstitüsü Asya Çalışmaları Bölümü'nde diğer bir yüksek lisans programına devam etmektedir. Anadili Türkçe'nin yanı sıra ileri düzeyde İngilizce ve Korece bilmektedir. Çiftçioğlu'nun başlıca araştırma alanları; Kuzeydoğu Asya, Kamu Diplomasisi ve Yumaşak Güç'tür.

Benzer İçerikler