Göktuğ Çalışkan’ın ANKASAM’da yayınlanan “ABD’nin Orta Asya’ya Artan İlgisi ve Yeni Ekonomik Girişimi” başlıklı analizi Vestikavkaza.ru’da yayınlandı. Analizinde Çalışkan, “ABD tarafından ortaya konulan yeni ekonomik programlar, Orta Asya ülkeleri için önemlidir. Bütün bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda, Orta Asya’nın öneminin ciddi şekilde arttığı söylenebilir. Bölge devletlerinin temel amacı ise hiçbir aktörün tahakkümüne maruz kalmadan egemenliklerini, bağımsızlıklarını, toprak bütünlüklerini ve üniter yapılarını korumaktır. Bu yüzden de Orta Asya cumhuriyetlerinin güç merkezleri arasındaki dengeleri gözeten çok vektörlü-yönlü ve çok boyutlu dış politikalarını sürdürecekleri söylenebilir. Bu yaklaşımın bir parçası olarak ABD-Orta Asya ilişkileri de gelişmeye devam edecektir. Fakat bu ilişkiler, Washington’un beklediği gibi bölgenin Rusya ve Çin karşıtı bir aktör olarak konumlanması şeklinde tezahür etmeyecektir.” dedi.
Benzer İçerikler
Göktuğ ÇALIŞKAN
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde lisans eğitimi alan Göktuğ ÇALIŞKAN, aynı süreçte çift anadal programı kapsamında üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yer alan Uluslararası İlişkiler bölümünde de eğitim görmüştür. 2017 yılında lisans mezuniyetini tamamladıktan sonra Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans programına başlayan Çalışkan, bu programı
2020 yılında "Hindistan Şiiliği ve İran’ın Hindistan Politikasının Yumuşak Güç Çerçevesinde Değerlendirmesi: Kontrüktivist Bir Bakış" adlı teziyle başarı ile tamamlamıştır. 2018 yılında ise çift ana dal programı kapsamında eğitim gördüğü Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olmuştur. Millî Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Seçme ve Yerleştirme (YLSY) programı kapsamında Fransa’da dil eğitimi alan Göktuğ Çalışkan, ardından Fas’ta bulunan Uluslararası Rabat Üniversitesinde 2. yüksek lisansını "La Présence Chinoise En Afrique Et L’évaluation De La Politique Africaine De La Chine Dans Le Contexte Du Projet « La Ceinture Et La Route » : Les Cas du Kenya et de l’Ouganda" (Çin'in Afrika'daki Varlığı ve Çin'in Afrika Politikasının Kuşak ve Yol Projesi Bağlamında Değerlendirilmesi: Kenya ve Uganda Örnekleri) teziyle 2022 yılında tamamlamıştır. Aynı zamanda Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi olan Çalışkan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde de doktorasına devam etmektedir. Çalışkan, ayrıca YLSY kapsamında Fas’ta yine Uluslararası Rabat Üniversitesi’nde doktoraya başlamıştır. Ankasam Uluslararası İlişkiler uzmanı olarak çeşitli konularda röportajları ve analizleri bulunan Çalışkan, kitap bölümleri, makaleler ve kitap incelemelerine de devam etmektedir. Çalışkan, iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilmekte olup, Çin-Afrika İlişkileri, Sahel, Sahel’de Din ve Güvenlik, İran, Şiilik, Hindistan, Gıda Güvenliği, Afrika'da İklim, İsyanlar ve Terörizm, Afrika Jeopolitiği, Kuşak ve Yol Projesi, Orta Asya üzerine akademik çalışmalarını sürdürmektedir.