Hükümetler tarafından perşembe günü yapılan açıklamaya göre Singapur, Endonezya ile karbondioksit yakalama ve depolama (CCS) konusunda sınır ötesi işbirliği için niyet mektubu (LOI) imzalayan ilk ülke oldu.
Küresel ölçekte yeşil yakıtlara geçişin bir parçası olarak doğalgaz sektörünü ve CCS’yi geliştirme potansiyeli gören Endonezya, geçtiğimiz ay CCS operatörlerinin ithal karbondioksit (CO2) için depolama kapasitelerinin %30’unu tahsis etmelerine izin veren bir yönetmelik yayınladı.
Singapur, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefiyle bir dizi azaltma önleminin bir parçası olarak hidrojen ve CCS gibi düşük karbonlu teknolojik yolları araştırıyor.
Yapılan açıklamaya göre Singapur ve Endonezya, komşu ülkeler arasında CO2’nin sınır ötesi taşınması ve depolanması konusunda yasal olarak bağlayıcı ikili bir anlaşma yapmak üzere bir çalışma grubu oluşturacak.
Endonezya’nın enerjiden sorumlu bakan yardımcısı Jodi Mahardi yaptığı açıklamada, anlaşmanın “sürdürülebilir kalkınma ve çevre yönetimine yönelik çabalarımızda önemli bir dönüm noktası” olduğunu söyledi. Singapur Ticaret ve Sanayi Bakanlığı bakan yardımcısı Keith Tan ise, “Sınır ötesi karbon yakalama ve depolama Asya’da gelişmekte olan bir çözümdür ve Singapur’un düşük karbonlu bir geleceğe geçişini desteklemektedir” ifadelerini kullandı.