Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Çin-Hindistan ilişkilerini “karşılıklı saygı, karşılıklı hassasiyet ve karşılıklı çıkarlar” temelinde özetledi. Bu yaklaşım, ikili ilişkilerdeki mevcut ılımlı ve yukarı yönlü eğilimle uyumludur. Çinli bir analist, bu ivmeyi pekiştirirken temkinli ve sabırlı olunması gerektiğini vurguladı.
Jaishankar, cumartesi günü Mumbai’deki Nani Palkhivala Anma Konferansı’nda, Hindistan-Çin ilişkilerinin 2020 sonrası sınır sorunlarından kaynaklanan karmaşıklıkları çözmeye çalıştığını belirtti. Ancak bu meseleler ele alınırken, ilişkilerin uzun vadeli gelişimine de daha fazla odaklanılması gerektiğini söyledi.
Jaishankar, Hindistan’ın özellikle kendi çıkarlarını doğrudan etkileyen Çin’in artan yeteneklerine karşı hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti. “Genel olarak, Hindistan’ın yaklaşımı üç karşılıklılık; yani karşılıklı saygı, karşılıklı hassasiyet ve karşılıklı çıkarlar çerçevesinde özetlenebilir. İkili ilişkiler, her iki ulusun daha büyük potansiyellerinin tehlikede olduğunu anlamalarıyla fayda sağlayabilir” dedi.
Ocak ayında Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Jaishankar’ın ABD başkanlık yemin töreninde Hindistan hükümetini temsil edeceğini duyurdu. Reuters’e göre, ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya’dan Quad dışişleri bakanlarının bu törenin ardından bir araya gelmesi bekleniyor.