Tarih:

Paylaş:

ANKASAM Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doğacan BAŞARAN Kanal B’de (25.10.2018)

Benzer İçerikler

ANKASAM Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doğacan Başaran, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) bölgeyi şekillendirme girişimlerine itiraz eden üç devletin Suriye konusunda yan yana geldiğini söyleyerek Washington’un terör örgütü PYD’ye verdiği desteğin Türkiye-Rusya-İran üçlüsünü yakınlaştırdığını dile getirdi. Suriye’de kalıcı barışın inşa edilmesi amacıyla harcanan diplomatik çabaları değerlendiren Başaran, “Tahran Zirvesi’nde Türkiye’nin beklentileri ile İran ve Rusya’nın beklentilerinin farklılaştığı görüldü.” ifadesinde bulunarak İstanbul Zirvesi’nin tam da bu bağlamda önemli olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda Başaran “Tahran ve Moskova’nın Suriye’nin geleceğine ilişkin taleplerinin dengelenmesi açısından Ankara’yla benzer beklentilere sahip olan aktörlerin sürece dahil edilmesi gerekiyordu.” dedi. Ayrıca Başaran, İran’ın “Esad’sız bir çözüme yanaşmadığı için” zirveye davet edilmediğini de sözlerine ekledi.

Astana Süreci’nde olduğu gibi, İstanbul Zirvesi’nde de Washinton’un müzakereci olmadığını kaydeden Başaran, bölgesel düzeyde ABD’nin dengelendiğini dile getirdi. Ayrıca Başaran, ABD seçimleri yaklaşırken Trump’ın iç kamuoyuna yönelik attığı adımları da yorumladı. ABD Başkanı’nın kriz yaratıp kendi yarattığı krizleri çözmeye yönelik bir strateji geliştirdiğini söyleyen Başaran, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına karşı Türkiye’nin konumlanışını da değerlendirdi. Bu bağlamda Başaran, Türkiye-İran ilişkilerini ele alarak iki ülkenin hem kadim dost hem de jeopolitik birer rakip olduğunu ifade etti. Bu kapsamda Başaran, Ankara’nın Birleşmiş Milletler (BM) üzerinden bir karar çıkmadıkça yaptırımlara katılmayacağını dile getirdi.

Dr. Doğacan BAŞARAN
Dr. Doğacan BAŞARAN
Dr. Doğacan BAŞARAN, 2014 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. Yüksek lisans derecesini, 2017 yılında Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda sunduğu ‘’Uluslararası Güç İlişkileri Bağlamında İkinci Dünya Savaşı Sonrası Hegemonik Mücadelelerin İncelenmesi’’ başlıklı teziyle almıştır. Doktora derecesini ise 2021 yılında Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı‘nda hazırladığı “İmparatorluk Düşüncesinin İran Dış Politikasına Yansımaları ve Milliyetçilik” başlıklı teziyle alan Başaran’ın başlıca çalışma alanları Uluslararası ilişkiler kuramları, Amerikan dış politikası, İran araştırmaları ve Afganistan çalışmalarıdır. Başaran iyi derecede İngilizce ve temel düzeyde Farsça bilmektedir.