Tarih:

Paylaş:

ANKASAM THINK TANK Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur Derman Bengütürk TV’de (26.11.2018)

Benzer İçerikler

 26.11.2018 tarihinde Bengü Türk TV’de katıldığı programda Türkiye ve dünya gündemine dair açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN; öncelikli olarak İngiltere’nin halk oylaması sonucunda BREXIT’i kabul etmesinin sonuçlarına ve nedenlerine değinerek; “Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dahi dağıldığı bir sistemde her birlik dağılmaya mahkumdur” demiştir. Avrupa Birliğinin dağılma sürecinin aslında Yunanistan’ın uzun yıllardır içinde bulunduğu ekonomik kriziyle başladığını belirten Derman, İngiltere’nin EUROZONE ve Schengen Anlaşmaları gibi önemli noktalarda birlikten farklı politikalar yürütmesine rağmen, birlikten çıkmasının göründüğü kadar hızlı ve kolay olmayacağını ve belki de çıkma sürecinin etkisinin Londra’da hükümet değişikliğine kadar gidebileceğini vurgulamıştır.

AB’nin özellikle Doğu Bloğuna ait olan ülkeleri birliğe dahil ederek onları entegre etme sürecinde yanlış kararlar verdiğini ve bu sebeple de yanlış bir genişleme politikası izlediğini belirten Derman; İngiltere, Belçika, Fransa ve Almanya dışında kalan ülkelerin AB’den yeteri kadar fayda göremediklerini ve uyum sürecinde de oldukça zorlandıklarını belirtmiştir.

Gündemin bir diğer önemli konusu olan Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Ukrayna’da yaşanan protestolara da değinen Prof. Dr. Giray Saynur Derman, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin 2015 yılında Rus jetinin düşürülmesinden sonra tekrar iyileşmeye başladığını ve ikili ilişkilerde ilerleme kazanabilmek için Kırım olayında Türkiye’nin çok dikkatli davranarak akıllı bir politika uygulaması gerektiğini belirtmiştir.

Son olarak gündemin en sıcak konusu olan Cemal Kaşıkçı cinayetini değerlendiren Derman, Suudi Arabistan ile Amerika Birleşik Devletleri’nin her zaman çok yakın müttefik olduğunu ve özellikle ABD başkanı Donald Trump’ın kendi kişisel yatırımları için Suudi Arabistan’ı tercih ettiğini ve bunun ülkede çok önemli tartışmalara sebep olduğunu belirtmiştir. Özellikle Türkiye’nin yönünü Orta Doğu ya da Avrupa’ya değil, Türk Cumhuriyetlerine dönmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Giray Saynur Derman, özellikle Suudi Arabistan ile ilişkilere temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtmiştir.

Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur Derman halen Marmara Üniversites, İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Kişilerarası İletişim Anabilim Dalında görev yapmaktadır. 1991 yılında Lisans, 1995 yılında, Yüksek Lisans, 2003 yılında doktora eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamlamıştır. 1992-2003 Yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi, 2004-2011 yılları arasında Sakarya Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. ve 2011-2016 yılları arasında Doç. Dr. Akademik ünvanıyla aynı üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmıştır. Uzmanlık alanı Türk Dış Politikası, Siyasi Tarih, Uluslararası ilişkiler üzerinedir. Başlıca ilgi alanları Türkiye- Rusya, ABD, AB İlişkileri, Ukrayna-Kırım, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu ve Karadeniz Bölgesi'nin dış ve güvenlik politikaları olup, etnik çatışma alanları, ve dış politika analizi de ilgi alanları arasındadır. “Siyasi Tarih”, “Türk Dış Politikası”, “Türk Dünyasında Siyasi Gelişmeler”, “Kafkasya’da Siyasi Gelişmeler”, “Dış Politika Analizi”, “Diplomatik Yazışmalar” lisans dersleri, “Rus Dış Politikası”, “Rusya Tarihi”, “Rusya-AB ilişkileri”, “AB’nin Orta Asya ve Kafkasya Ülkeleri ile İlişkileri” yüksek lisans dersleri ve “Global Politikalarda Karadeniz”, “Bölgesel ve Küresel Güçlerin Orta Asya-Kafkasya Politikaları” doktora derslerini vermektedir. Çok sayıda ulusal ve uluslararası bildiri, makale ve kitapları bulunmaktadır.1905-1907 Yılları Rusya Müslümanlarının Siyasi Kimlik Arayışı, (İst. Doğu Kütüphanesi Yayınları 2008), Blue Black Sea: New Dimensions of History, Security, Strategy, Energy and Economy, (İngiltere,Cambridge Scholars Publishing 2013), Ukranian Foreign Policy and the Internal Determinants, (Almanya, Berlin Lambert Academic Publishing 2015), Rus Dış Politikasındaki Değişim ve Kremlin Penceresinden Yeni Ufuklar, (Ankara SRT Yayınları, 2016) kitaplarının yazarıdır. En son çalışması The Struggle for Power in Central Asia and the Caucasus: Geopolitics and the Great Game After the Cold War, (İngiltere Tauris 2017)’dır. Amerika Birleşik Devletleri University of Texas/UTD, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ve Kırım Devlet Sanayi ve Pedagoji Enstitüsü’nde misafir akademisyen olarak görev yapmıştır. İngilizce, Rusça ve Kırım Tatarcası bilmektedir.