ANKASAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini değerlendirdi ve AB’nin talepleri ve eleştirileri karşısında Türkiye’nin açıklamalarını hatırlatarak ilişkilerin bilinen seyrinde ilerlediğini ifade etti. AB’nin normal şartlarda elinde Türkiye’ye karşı gösterebileceği cazip bir teklifi olmadığını ve birlik içinde de gelgitler yaşandığını kaydeden Erol, artık AB ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında da ciddi bir buhranın yaşandığını belirterek tartışılan Avrupa Ordusu meselesini işaret etti. Erol, bu noktada AB’nin çok güçlüymüş imajı çizerek kendisini Türkiye’ye pazarlamaya çalıştığını ancak Türkiye’nin durumun farkında olunduğunu söyledi. Avrupa’nın insani konularda başarısız olduğunun altını çizerek İslamofobi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi meselelerde kendi değerlerinden uzaklaşarak ulus devletleştiğini ifade eden Erol, Türkiye’nin AB’ye üye olmakla ne elde edeceği konusunda belirsizliklerin yaşandığını söyledi ve birlik tarafından verilen taahhütlerin yerine getirilmediğini kaydetti. Bu bağlamda Erol, “AB’de bir samimiyet ve hatta Türkiye’nin üyeliğine yönelik gerçek manada bir irade yok. Bundan sonra da ‘Türkiye, AB’ye üye olmak ister mi?’ sorusu da tartışılır.” diye konuştu. Batı’nın içindeki ayrışmanın Avrupa’yı etkilediğini vurgulayan Erol, Avrupa’nın ordu oluşturma düşüncesinde insan faktörü ve maliyetin önemli olduğunu dile getirdi ve Avrupa’nın “ordu” konusu üzerinden bir süre daha ABD’yi sıkıştıracağını ifade etti.
Erol, Kaşıkçı Cinayeti’yle ilgili de açıklamalarda bulundu ve Suudi Arabistan’ın önümüzdeki dönemde ciddi bir karmaşaya gebe olduğunu söyledi. Bu kapsamda Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde Suudi Arabistan’ın bölünme planlarının hızla işlediğini dile getiren Erol, aynı zamanda Arabistan’ın bölünmemek için hem kendi içerisinde hem de başta ABD olmak üzere diğer bazı güçlerle mücadeleye girebileceğini belirtti. Erol, kendi eksenini inşa eden bir Suudi Arabistan’dan ABD’nin rahatsız olduğunu dile getirerek Riyad’ın zorluklar yaşadığını hatırlattı. “Buradaki gelişmeler sadece Arabistan’ın seyrini değil; AB’yi, Türkiye’nin bölge politikasını ve yeni uluslararası sistemin yönünü büyük ölçüde belirleyecek gibi duruyor.” diyen Erol, “ABD’nin mevcut politikasında İsrail’le önüne koyduğu hedefi düşünüp bölgeyle yeni bir dil geliştirmesi gerekiyor.” sözlerini kaydetti.
Öte yandan Erol, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısına da değindi ve Gazze’deki olaylarda Hamas’ın İsrail’e net bir mesaj verdiğini söyleyerek artık bölgede eski Filistin’in olmadığını ifade etti. Ayrıca Erol, bu gelişmelerin Tel Aviv’de bir depreme yol açtığını da dile getirdi.