Tarih:

Paylaş:

ANKASAM Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN Bengütürk TV’de (21.01.2019)

Benzer İçerikler

ANKASAM Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) bölgeden çekiliyor izlenimi yarattığını ifade ederek, tampon bölge meselesiyle ilgili olarak Ankara ve Washington’un anlaşamadığını kaydetti. İki ülke arasında ortak bir terör tanımı olmadığını belirten Derman, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Türkiye’yi ekonomik olarak mahvederiz.” şeklinde attığı tweeti hatırlatarak ardından gerçekleşen Erdoğan ve Trump telefon görüşmesini işaret etti. Bu olayın ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşadığını ifade eden Derman, operasyon noktasında Türkiye’nin ABD’nin söylemleriyle hareket etmediğini dile getirdi. ABD’nin çekilmesi gibi bir durumun Rusya’nın işine geleceğeini kaydeden Derman, böylelikle bölgede Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin güçleneceğini söyledi ve Rusya’nın bu durumu olumlu karşılayacağını belirtti.

Derman, Suriye’de şu an var olan rejimden birçok halkın zarar gördüğünü hatırlattı ve mevcut yönetimle buradaki siyasi sürecin devam ettirilmesinin bölge halkı için kötü anılar yaratacağı uyarısında bulundu. Rusya’nın önce kendi güvenliğini ve ticaretini düşünerek mevcut yönetimi feda etmek istemediğinin altını çizen Derman “Ancak ABD’nin terör örgütü PYD/YPG ile işbirliği yapması mı yoksa mevcut Esad yönetimi ve Rusya’nın işbirliği yapması mı derseniz Türkiye Rusya kartını kullanır. Çünkü Rusya’yla işbirliği Türkiye açısından da çok önemlidir.” dedi.

Güvenli bölgede terör noktasında anlaşıldığını belirten Derman ancak bu uzlaşıdan alınan sonucun ABD lehine mi yoksa Rusya lehine mi olacağı meselesinin tartışmalı olduğunu ifade ederek Türkiye’nin her şeyden önce güvenliğini sağlaması gerektiğini kaydetti. Derman, bölgedeki tüm terörist grupların uzaklaştırılması gerektiğini vurgulayarak Suriye’ye gelecek güvenilir bir hükümetin mülteci sorunu da dahil birçok problemin üstesinden gelebileceğini ifade etti be Türkiye ile olan meselelerin de bu bağlamda çözülebileceğini söyledi.

Öte yandan Brexit meselesine de değinen Derman, Birleşik Krallık içinde İngiltere’nin birlikten çıkma isteğinde yaşadığı sıkıntıları hatırlatarak Başbakan Theresa May’in güven oyu aldığını ancak bundan sonraki referandumda ne olacağının belli olmadığını dile getirerek uzun vadede İngiltere’nin birlikte kalmak istediğini savundu.

Son olarak Derman, Yunanistan’da Makedonya ile ilgili çıkan gösterilere değindi ve Yunanistan’ın Batı Trakya’da yaptığı hadiselerin şimdi kendi başına geldiğini ifade etti.

Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur Derman halen Marmara Üniversites, İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Kişilerarası İletişim Anabilim Dalında görev yapmaktadır. 1991 yılında Lisans, 1995 yılında, Yüksek Lisans, 2003 yılında doktora eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamlamıştır. 1992-2003 Yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi, 2004-2011 yılları arasında Sakarya Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. ve 2011-2016 yılları arasında Doç. Dr. Akademik ünvanıyla aynı üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmıştır. Uzmanlık alanı Türk Dış Politikası, Siyasi Tarih, Uluslararası ilişkiler üzerinedir. Başlıca ilgi alanları Türkiye- Rusya, ABD, AB İlişkileri, Ukrayna-Kırım, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu ve Karadeniz Bölgesi'nin dış ve güvenlik politikaları olup, etnik çatışma alanları, ve dış politika analizi de ilgi alanları arasındadır. “Siyasi Tarih”, “Türk Dış Politikası”, “Türk Dünyasında Siyasi Gelişmeler”, “Kafkasya’da Siyasi Gelişmeler”, “Dış Politika Analizi”, “Diplomatik Yazışmalar” lisans dersleri, “Rus Dış Politikası”, “Rusya Tarihi”, “Rusya-AB ilişkileri”, “AB’nin Orta Asya ve Kafkasya Ülkeleri ile İlişkileri” yüksek lisans dersleri ve “Global Politikalarda Karadeniz”, “Bölgesel ve Küresel Güçlerin Orta Asya-Kafkasya Politikaları” doktora derslerini vermektedir. Çok sayıda ulusal ve uluslararası bildiri, makale ve kitapları bulunmaktadır.1905-1907 Yılları Rusya Müslümanlarının Siyasi Kimlik Arayışı, (İst. Doğu Kütüphanesi Yayınları 2008), Blue Black Sea: New Dimensions of History, Security, Strategy, Energy and Economy, (İngiltere,Cambridge Scholars Publishing 2013), Ukranian Foreign Policy and the Internal Determinants, (Almanya, Berlin Lambert Academic Publishing 2015), Rus Dış Politikasındaki Değişim ve Kremlin Penceresinden Yeni Ufuklar, (Ankara SRT Yayınları, 2016) kitaplarının yazarıdır. En son çalışması The Struggle for Power in Central Asia and the Caucasus: Geopolitics and the Great Game After the Cold War, (İngiltere Tauris 2017)’dır. Amerika Birleşik Devletleri University of Texas/UTD, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ve Kırım Devlet Sanayi ve Pedagoji Enstitüsü’nde misafir akademisyen olarak görev yapmıştır. İngilizce, Rusça ve Kırım Tatarcası bilmektedir.