Tarih:

Paylaş:

ANKASAM Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN Bengütürk TV’de (14.01.2019)

Benzer İçerikler

ANKASAM Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur Derman, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın diplomasiyle uyuşmayan enteresan açıklamaları olduğunu ifade ederek “Gerçekten ülkesini tehlikeye sokacak radikal söylemlerde bulunuyor. ABD politikasının tehlike sinyalleri verdiğini düşünüyorum. İsrail’in güvenliğinin Ortadoğu’da yegâne merkeze alınması ve bölgede öncelikle İran ve Suriye’nin güvenliği veya Türkiye’nin sınır güvenliğinin sağlanması yerine İsrail politikalarının güvenliğinin savunulmasının sonuçta iyi olmayacaktır.” dedi. Bu durumun ABD içinde de görüş farklılıklarına neden olacağını dile getiren Derman, “Bölgede istenen amaç gerçekten oradaki insanların güvenliği mi?” sorusunun önemine dikkat çekerek başka türlü bir çözüm istenilseydi Beşar Esad’ın sonunun getirilebileceğine işaret etti.

Ayrıca Derman, İran’ın çok güçlü bir ülke olduğunu belirterek Şubat ayında Polonya’da yapılacak zirve düşünüldüğünde İran’ın Polonya’ya her zaman destek olduğunu ancak şimdi Polonya’nın İran’a olumsuz davrandığını kaydetti. Bu bağlamda bir Ortadoğu Zirvesi ve yeni bir Arap Birliği’nin gündemde olduğunun altını çizen Derman, “Yemen, Ürdün, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkeler Suriye’de oluşan güç boşluğunda bir denge arayışı içindedir. Rusya’nın özellikle terör örgütü PYD’yi desteklemesi Türkiye ve Rusya arasındaki çıkmazlardır.” dedi. Derman ABD’nin bölgeden çekilmesi noktasında da açıklamalar yaparak söz konusu kuvvetlerin çekilmeyeceği öngörüsünde bulundu. Türkiye’nin bir operasyon yapma ihtimalinin yüksek olduğunu ve hedeflenen alanlarda bununla ilgili hazırlıklar yapıldığını dile getiren Derman, “ABD de sevkiyatını durdurmadı. Ama Kürtlere zarar verilmesi başlığı ön plana çıkarılıyor. Türkiye Kürtlere asla zarar vermiyor. Bölgede yaşayan Kürtler ve Araplar hiçbir zaman hedefimiz olmadı.” Sözlerini kaydetti ve terör örgütü PKK’dan Kürt halkının da zarar gördüğünü vurgulayarak “Ülkemizi bölmeye ve parçalamaya çalışan güçlere izin vermeyiz.” ifadesinde bulundu.

Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur Derman halen Marmara Üniversites, İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Kişilerarası İletişim Anabilim Dalında görev yapmaktadır. 1991 yılında Lisans, 1995 yılında, Yüksek Lisans, 2003 yılında doktora eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamlamıştır. 1992-2003 Yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi, 2004-2011 yılları arasında Sakarya Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. ve 2011-2016 yılları arasında Doç. Dr. Akademik ünvanıyla aynı üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmıştır. Uzmanlık alanı Türk Dış Politikası, Siyasi Tarih, Uluslararası ilişkiler üzerinedir. Başlıca ilgi alanları Türkiye- Rusya, ABD, AB İlişkileri, Ukrayna-Kırım, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu ve Karadeniz Bölgesi'nin dış ve güvenlik politikaları olup, etnik çatışma alanları, ve dış politika analizi de ilgi alanları arasındadır. “Siyasi Tarih”, “Türk Dış Politikası”, “Türk Dünyasında Siyasi Gelişmeler”, “Kafkasya’da Siyasi Gelişmeler”, “Dış Politika Analizi”, “Diplomatik Yazışmalar” lisans dersleri, “Rus Dış Politikası”, “Rusya Tarihi”, “Rusya-AB ilişkileri”, “AB’nin Orta Asya ve Kafkasya Ülkeleri ile İlişkileri” yüksek lisans dersleri ve “Global Politikalarda Karadeniz”, “Bölgesel ve Küresel Güçlerin Orta Asya-Kafkasya Politikaları” doktora derslerini vermektedir. Çok sayıda ulusal ve uluslararası bildiri, makale ve kitapları bulunmaktadır.1905-1907 Yılları Rusya Müslümanlarının Siyasi Kimlik Arayışı, (İst. Doğu Kütüphanesi Yayınları 2008), Blue Black Sea: New Dimensions of History, Security, Strategy, Energy and Economy, (İngiltere,Cambridge Scholars Publishing 2013), Ukranian Foreign Policy and the Internal Determinants, (Almanya, Berlin Lambert Academic Publishing 2015), Rus Dış Politikasındaki Değişim ve Kremlin Penceresinden Yeni Ufuklar, (Ankara SRT Yayınları, 2016) kitaplarının yazarıdır. En son çalışması The Struggle for Power in Central Asia and the Caucasus: Geopolitics and the Great Game After the Cold War, (İngiltere Tauris 2017)’dır. Amerika Birleşik Devletleri University of Texas/UTD, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ve Kırım Devlet Sanayi ve Pedagoji Enstitüsü’nde misafir akademisyen olarak görev yapmıştır. İngilizce, Rusça ve Kırım Tatarcası bilmektedir.