Ukrayna’nın Karşı Saldırısı ve Batı Yardımlarının Geleceği

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Ukrayna’ya ait bir insansız hava aracı, 19 Ocak 2024 tarihinde Rusya’nın batısındaki bir petrol depolama tesisini vurarak büyük bir yangına neden olmuştur.[1] Ukrayna kuvvetlerinin Rus topraklarındaki saldırılarını genişlettiği söylenebilir. Bu saldırı, Ukrayna’nın Rusları tedirgin etme ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 17 Mart 2024 tarihli başkanlık seçimi öncesinde “ülkede hayatın normal seyrettiği” iddiasını zayıflatma amacını taşımaktadır.  

Putin’in bu bağlamda Ukrayna Savaşı’nda işlerin yolunda gittiği mesajını vererek hem iç politikada halkını konsolide etmek istediği ve uluslararası alanda Batı’ya bir mesaj verme amacı güttüğü ileri sürülebilir. Zira son zamanlarda Batı tarafından Ukrayna’ya sağlanan yardımların gerekliliği tartışılmaya başlanmıştır. Bu da yine bahse konu olan yardımların kesilmesi veya önemli ölçüde azalması durumunu gündeme getirmiştir. Bu bağlamda Moskova’nın söz konusu mesajla Batı’nın da direncini kırmak ve yardımların önünü kesmek amacı güttüğü söylenebilir.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, bu yıl Rus sınırlarındaki daha fazla hedefi vurma sözü vermiştir.[1] Kiev yetkilileri, Rus hava savunma sistemlerinin Ukrayna’nın işgal edilmiş bölgelerine odaklandığını söylemektedir. Ukrayna kuvvetleri daha uzun menzilli insansız hava araçları geliştirdikçe Rusya topraklarındaki daha uzak hedefleri vurma imkanına kavuşmaktadır. Bu durumun da Zelenski’nin aynı şekilde savaşta Ukrayna için işlerin sanıldığı kadar olumsuz gitmediği mesajı verme hedefi olduğu ileri sürülebilir. Zira yukarda da bahsedildiği üzere Batı, Ukrayna noktasında şüpheci bir yaklaşım geliştirmeye başlamıştır. Bu da kesinlikle Kiev’in işine gelmeyecek bir durumdur ve Zelenski temel olarak yardımların sürdürülmesiyle birlikte savaşın devam etmesini ve kaybedilen toprakların Rusya’dan geri alınmasını istemektedir. Bu bağlamda Ukrayna’nın Batı’yı bu hedeflerini gerçekleştirebileceğine dair ikna etmesi gerekmektedir. Nitekim Zelenski’nin verdiği söz de bu çerçevede değerlendirilebilir.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, 18 Ocak 2024 tarihinde St. Petersburg’un dış kesimlerinde bir Ukrayna insansız hava aracının düşürüldüğünü söylemiştir. Bakanlık yetkilisi Vladimir Rogov’a göre; insansız hava aracının enkazı, şehrin güney kenarındaki St. Petersburg Petrol Terminali’nin arazisine düşmüştür. Terminalin ortak sahibi Mikhail Skigin, insansız hava aracının terminali hedef aldığını doğrulamıştır.[3]

Ukrayna’nın Rusya’nın iç bölgelerine saldırması, geleneksel savaş dışı yöntemlerle karşılık verilen bir durumu temsil etmektedir. Bu, Ukrayna’nın Rusya sınırlarını aşarak etkili saldırılar gerçekleştirebilecek teknoloji ve yeteneklere sahip olduğunu göstermektedir. Dahası söz konusu durum Batı açısından Ukrayna’ya sağlanan yardımların devamı noktasında ikna edici bir durum meydana getirebilir.

Ukrayna’nın geliştirdiği uzun menzilli insansız hava araçları, Rusya’nın hava savunma sistemlerini aşma yeteneğine sahiptir, denebilir. Bu durum, geleneksel savaş alanlarının ötesinde, sivil ve stratejik hedeflere karşı etkili saldırıların mümkün olduğunu göstermektedir. Rusya’nın ulusal sınırlardaki güvenliğini temin etmek için savunma önlemlerini artırması gerekebilir. Nitekim Kiev’in saldırı kapasitesinin arttığı noktasında sergileyeceği performans Batı’yı Ukrayna Savaşı’nın Rusya açısından yıpratıcı bir noktaya evrilebileceği düşüncesine itebilir. Bu da Batı’nın Ukrayna’ya olan desteğinin devamına hatta kısa vadede artmasına dahi sebep olabilir. Nitekim Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Rusya’yı önemli bir rakip olarak görmektedir.

Öte yandan Ukrayna’nın Rus topraklarına yönelik yaptığı saldırılar, Vladimir Putin’in “Rusya’da her şeyin normale gittiği” iddiasını zayıflatma amacını taşıyor gibi görünmektedir. Bu saldırılar, Rus halkının günlük yaşamının etkilenmesiyle birlikte iç politikada ve toplumsal düzeyde üzerinde de önemli bir etki bırakabilir. Nitekim propaganda ve psikolojik savaş, modern çatışma alanlarında giderek daha fazla rol oynayan unsurlardan biridir. Bu olaylar, geleneksel sınırların ötesindeki çatışmaların karmaşıklığını ve modern teknolojinin etkisini göstermektedir.

Dahası, yardımlar noktasında yalnızca Ukrayna Savaşı’nın durumu ve geleceği değil aynı zamanda dünyadaki başka çatışma bölgelerindeki durumların da önemli olduğu söylenebilir. Zira şu anda hem İsrail-Hamas arasında bir savaş vardır hem de Kızıldeniz’de Husiler noktasında gerilim devam etmektedir. Aynı zamanda Asya-Pasifik’te Kuzey Kore kaynaklı tehdit, Pyongyang’ın bütün diplomasi, müzakere ve iletişim yollarını kapamasıyla[4] birlikte gün geçtikçe artmaktadır. Öte yandan 2024 yılı içerisinde de ABD’de bir başkanlık yarışı yaşanacaktır. Tüm bu durumlar birlikte değerlendirildiğinde Washington’un Ukrayna’daki savaşa tam anlamıyla bir enerji ve kaynak ayırmasının zor olduğu söylenebilir. Bu da yine Ukrayna’nın elini zayıflatıcı bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra söz konusu desteğin devamı aynı zamanda ABD, NATO ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki işbirliğine ve iletişime de bağlıdır. Nitekim ABD’nin söz konusu yardımlar noktasında Batı’nın konsolidasyonunu sağlayabilmesi için bu örgütlere ihtiyacı vardır. Sonuç olarak Rusya-Ukrayna Savaşı bağlamında Batı’nın tutumunun hem dünyadaki diğer çatışma bölgelerinin gidişatına hem ABD seçimlerine hem de Ukrayna’nın savaştaki durumuna ve Rusya’ya karşı koyabilmesine bağlı olarak değişeceği söylenebilir. Nitekim Ukrayna’nın savaşı devam ettirerek kaybettiği toprakları geri kazanma isteğinde olduğu çıkarımı yapılabilir. Ancak Batı’nın bu duruma karşı nasıl bir yaklaşım içerisinde olacağı ise bir soru işareti olarak kalmaya devam etmektedir.


[1] “A Ukrainian Drone Attack on an Oil Depot Inside Russia Causes a Massive Blaze, Officials Say”, Associated Press News, https://apnews.com/article/russia-ukraine-war-oil-depot-attack-fire-cc20241267991aad0dac7260e350c48f, (Erişim Tarihi: 20.01.2024).

[2] Aynı yer.

[3] Aynı yer.

[4] “North Korea Fired Cruise Missiles in 3rd Launch of Such Weapons this Month, South Korea Says”, Associated Press News, https://apnews.com/article/north-korea-cruise-missile-launches-tensions-5083a866c0f62f3b3a20cb1339eeb8bf, (Erişim Tarihi: 30.01.2024).

Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Benzer İçerikler