Rusya-Ukrayna Savaşı Bağlamında Putin’in G20’ye Katılmama Kararı

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Hindistan, 9-10 Eylül 2023 tarihli G20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacaktır.[1] Konuyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye Yeni Delhi’de yapılacak G20 Zirvesi’ne katılmayacağını[2] ve kendisi adına Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un zirveye iştirak edeceğini bildirmiştir.[3] Hindistan, bu görüşmede iki liderin ayrıca “karşılıklı kaygı uyandıran birçok bölgesel ve küresel meseleyi” görüştüğünü belirtmiştir.[4] Bu konuda Rus Hükümeti,  Putin’in “yoğun bir programı” olduğu için zirveye katılmayacağını söylemiştir.[5]

G20, dünyanın en zengin 19 ülkesinin yanı sıra Avrupa Birliği’ni (AB) de içermektedir. Hindistan bu yıl G20 dönem başkanlığını yürütmektedir.[6] Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın da aralarında bulunduğu dünya liderlerinin katılacağı Yeni Delhi’deki zirvede Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının da konuşulması beklenmektedir.[7]

Hatırlatmak gerekirse Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından tutuklanma riskini ortadan kaldırmak amacıyla Johannesburg’da düzenlenen BRICS Zirvesi’ne de video konferans yoluyla bağlanmıştı.[8] Nitekim 2023 yılının Mart ayında UCM, Ukrayna’da savaş suçları işlemekle suçladığı Putin hakkında tutuklama emri çıkartmıştı.[9]

Hindistan, 28 Ağustos 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, “Rusya’nın kararını anladığını” ifade etmiş ve G20 başkanlığını sürdürürken Yeni Delhi’nin girişimlerini desteklediği için Putin’e teşekkür etmiştir.[10] Moskova’nın açıklamasında ise iki ülkenin gelecek yıl 1 Ocak’ta başlayacak olan “Rusya’nın BRICS başkanlığı bağlamında yakın işbirliği yapma konusunda” mutabakata vardıkları vurgulanmıştır.[11] Görüşmede ayrıca, özel ayrıcalıklı stratejik ortaklık ruhuyla giderek gelişen Rusya-Hindistan ilişkilerinin güncel sorunlarına da değinildiği söylenmiştir.[12]

Hindistan, Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana hem Rusya hem de ABD’yle yakın bağlarını sürdürmeyi başarmıştır. Öte yandan Yeni Delhi, savaşı kınayan birçok Birleşmiş Milletler (BM) kararından kaçınmanın yanı sıra Batı liderliğindeki yaptırımlara da katılmamıştır. Nitekim Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Hindistan’ın bir yıl süren G20 başkanlığı boyunca en büyük anlaşmazlık noktalarından biri olarak ortaya çıkmıştır. ABD Başkanı Biden ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dahil olmak üzere Batılı ülke liderlerinin, Putin’in Ukrayna’daki eylemleri konusunda en güçlü kınamayı talep etmesi beklenmektedir.

Nitekim Trudeau, Hindistan’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’ye “G20’ye katılma davetini” iletmemesi nedeniyle “hayal kırıklığına uğradığını” söylemiş ve konuyu ev sahibi ülkeyle görüşeceğini belirtmiştir.[13] Trudeau, Doğu Avrupa ülkesinin bağımsızlık günü münasebetiyle yaptığı telefon görüşmesinde Zelenski’ye “Sizin dahil edilmemeniz beni hayal kırıklığına uğrattı” demiştir.[14] Bunun yanı sıra Trudeau, “bildiğiniz gibi, sizin adınıza güçlü bir şekilde sesimizi yükselteceğiz ve dünyanın Ukrayna’nın yanında olmasını sağlamaya devam edeceğiz” diye eklemiştir. [15]

Hindistan ise Ukrayna yerine aralarında İspanya, Bangladeş, Nijerya, Mauritius, Mısır, Hollanda, Umman, Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de bulunduğu dokuz G20 üyesi olmayan ülkeyi zirveye davet etmiştir.[16]

Sonuç olarak G20, genel olarak Batı Bloğu Devletlerinden oluşmaktadır. Bu yüzden G20 içerisinde Rusya-Ukrayna Savaşı bağlamında Batı’nın yaptırımlarına katılmayan devletler, ciddi bir baskı altında olacaklardır.


[1] “Putin Will not Attend G20 Summit in India Next Month”, Al Jazeera, https://www.aljazeera.com/news/2023/8/25/putin-will-not-attend-g20-summit-in-india-next-month, (Erişim Tarihi: 30.08.2023).

[2] “Vladimir Putin ‘Too Busy’ to Face World Leaders at G20”, Independent, https://www.independent.co.uk/news/world/europe/putin-russia-ukraine-g20-india-b2401155.html, (Erişim Tarihi: 30.08.2023).

[3] “G20: Putin Tells India PM Modi He Will Not Attend Delhi Summit”, British Broadcasting News, https://www.bbc.com/news/world-asia-india-66603137, (Erişim Tarihi: 30.08.2023).

[4] Aynı yer.

[5] Aynı yer.

[6] “India’s G20 Presidency: An Opportunity to Steer the World Toward Inclusive and Sustainable Growth”, Asian Development Bank, https://www.adb.org/news/features/indias-g20-presidency-opportunity, (Erişim Tarihi: 30.08.2023).

[7] “G20: Putin Tells India PM Modi He Will Not Attend Delhi Summit”, a.g.e., (Erişim Tarihi: 30.08.2023).

[8] “Why Putin Is Dialing In to the BRICS Summit Rather Than Attending in Person”, Time, https://time.com/6307033/vladimir-putin-brics-summit-icc-warrant/, (Erişim Tarihi: 30.08.2023).

[9] “Situation in Ukraine: ICC Judges Issue Arrest Warrants Against Vladimir Vladimirovich Putin and Maria Alekseyevna Lvova-Belova”, International Criminal Court, https://www.icc-cpi.int/news/situation-ukraine-icc-judges-issue-arrest-warrants-against-vladimir-vladimirovich-putin-and, (Erişim Tarihi: 30.08.2023).

[10] “G20: Putin Tells India PM Modi He Will Not Attend Delhi Summit”, a.g.e., (Erişim Tarihi: 30.08.2023).

[11] Aynı yer.

[12] Aynı yer.

[13] “Vladimir Putin ‘Too Busy’ to Face World Leaders at G20”, Independent, https://www.independent.co.uk/news/world/europe/putin-russia-ukraine-g20-india-b2401155.html, (Erişim Tarihi: 30.08.2023).

[14] Aynı yer.

[15] Aynı yer.

[16] Aynı yer.

Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Benzer İçerikler