Bölgesel Güç Dengeleri Sarsan Kuzey Kore

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Güney Kore-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) görüşmesinin ardından Kuzey Kore, en güçlü uzun menzilli füzesini ateşlemiştir. Güney Koreli yetkililere göre; Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler (BM) kısıtlamalarına rağmen en gelişmiş uzun menzilli füzesini fırlatmıştır. Kıtalararası balistik füze (ICBM) denemesi, Batı’dan hemen kınama almış ve füze, Japonya’nın Hokkaido bölgesinin batısına düşmüştür.[1]

Kuzey Kore, 2023 yılında beşinci kez uzun menzilli füze fırlatmıştır. Fakat 18 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen bu atış, bu yıl gerçekleştirilen en uzun menzilli atış olarak kayıtlara geçmiştir.[2] Hatırlatmak gerekirse Güney Kore ve ABD savunma yetkilileri, bu olaydan bir hafta önce, Kuzey’den gelebilecek bir nükleer saldırıya karşı planlarını güncellemişti.

Kuzey Kore, uzun menzilli füzesini 18 Aralık 2023 Pazartesi sabahı yerel saatle 08:24 (KST) civarında Pyongyang bölgesinden fırlatmıştır. Güney Koreli ve Japon yetkililere göre; füze, 73 dakika boyunca yaklaşık 1,000 km (621 mil) yol kat etmiştir. Ayrıca yetkililere göre bu nitelikte bir füze Kuzey Amerika kıtasına ulaşabilmektedir.[3]

Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerilim, bu yılın Ekim ayında Pyongyang’ın BM yaptırımlarını ihlal ederek bir casus uydusunu yörüngeye başarıyla yerleştirmesiyle tırmanmıştır. Bu olaya karşılık olarak Seul, askeri anlaşmayı kısmi askıya alarak ve Kuzey’le sınır boyunca askeri faaliyetlerini sınırlandırarak karşılık vermiştir. Kuzey Kore, nükleer silah programını genişletirken Güney Kore ve ABD, bölgedeki savunmalarını güçlendirmiştir. Kuzey Kore ise Rusya’yla ilişkilerini derinleştirme yoluna gitmiştir.

Japonya Savunma Bakan Yardımcısı Shingo Miyake, “Fırlatılan ICBM sınıfı füzenin uçuş yörüngesine dayanarak, ağırlığına ve diğer faktörlere bağlı olarak menzilinin 15.000 km’yi aşabileceği tahmin ediliyor.” açıklamasını yapmıştır.[4] Böyle bir senaryoda ABD’nin tamamı füzenin menzili içinde olacaktır. Miyake, Japonya’nın fırlatmayı analiz etmek için Güney Kore ve ABD’yle yakın bir çalışma içinde olduğunu söylemiştir.

Kuzey Kore’nin Güney Kore-ABD görüşmesinin ardından gerçekleştirdiği güçlü uzun menzilli füze atışı, bölgede gerilimi tırmandırmış ve jeopolitik dengeleri etkilemiştir. Güney Koreli yetkililere göre; Kuzey Kore, BM kısıtlamalarına rağmen en gelişmiş uzun menzilli füzesini ateşleyerek uluslararası toplumu zorlayıcı bir hamlede bulunmuştur. Kuzey Kore’nin 2023 yılında gerçekleştirdiği beşinci uzun menzilli füze atışı, önceki atışlara kıyasla daha uzun menzile sahiptir. Bu durum, Kuzey Kore’nin teknolojik olarak gelişmeye devam ettiğini ve bölgesel güç dengelerini değiştirme niyetini gözler önüne sermektedir.

Kuzey Kore’nin füze programındaki bu ilerlemeler, bölgesel ve küresel güç dengelerini değiştirecek potansiyele sahiptir. Japonya Savunma Bakan Yardımcısı Shingo Miyake’nin menzil tahminleri, Kuzey Kore’nin artan bir tehdit oluşturduğunu ve bu durumun bölgesel güvenliği ciddi şekilde etkilediğini göstermektedir.

Sonuç olarak Kuzey Kore’nin dış politikası, Batılı perspektifte “alışılmadık” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca “kışkırtıcı, retorik dolu ve propagandacı” olarak nitelendirilmektedir.[5] Bu bağlamda Kuzey Kore’nin dış politikası, ABD’nin Asya Pasifik’teki algılarını etkilemeye yönelik bir tür diplomatik taktiktir. Kuzey Kore’nin ICBM denemeleri ve mevcut anlaşmaların bozulması, ABD’ye mesaj göndermek amacıyla gerçekleştirilmiştir, denebilir.


[1] “North Korea Fires Most Powerful Long-Range Missile After South Korea-US Meeting”, BBC, https://www.bbc.com/news/world-asia-china-67745684, (Erişim Tarihi: 18.12.2023).

[2] “North Korea Launches Long-Range Ballistic Missile For Fifth Time In 2023”, Japan Times, https://www.japantimes.co.jp/news/2023/12/18/asia-pacific/politics/north-korea-missile-december-17/, (Erişim Tarihi: 18.12.2023).

[3] Aynı yer.

[4] “North Korea Test Fires Ballistic Missile With Potential To Reach Entire US, Japan Says”, CNN, https://edition.cnn.com/2023/12/18/asia/north-korea-launches-ballistic-missile-intl-hnk-ml/index.html, (Erişim Tarihi: 18.12.2023).

[5] Kim, Yongho-Yurim Yi. “Security Dilemmas And Signaling During The North Korean Nuclear Standoff”, Asian Perspective 29, no. 3 (2005): 73–97. http://www.jstor.org/stable/42704515.

Zeynep Çağla ERİN
Zeynep Çağla ERİN
Zeynep Çağla Erin, 2020 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Feminist Perspective of Turkish Modernization” başlıklı bitirme teziyle ve 2020 yılında da İstanbul Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji bölümünden mezun olmuştur. 2023 yılında Yalova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim dalında “Güney Kore’nin Dış Politika Kimliği: Küreselleşme, Milliyetçilik ve Kültürel Kamu Diplomasisi Üzerine Eleştirel Yaklaşımlar” başlıklı yüksek lisans tezini tamamlayarak mezun olmuştur. Şu an Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Anabilim dalında doktora eğitimine devam etmektedir. ANKASAM Asya & Pasifik Uzmanı olan Erin’in başlıca ilgi alanları; Asya-Pasifik, Uluslararası İlişkiler’de Eleştirel Teoriler ve Kamu Diplomasisi’dir. Erin iyi derecede İngilizce ve başlangıç seviyesi Korece bilmektedir.

Benzer İçerikler