Dünyanın ithalata adanmış ilk ulusal düzeydeki fuarı olan Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın (CIIE) yedincisi 5 Kasım 2024 Salı günü Şanghay’da başlamıştır. Çin Başbakanı Li Qiang, 7. CIIE ve Hongqiao Uluslararası Ekonomik Forumu’nun açılış töreninde bir açılış konuşması yapmıştır. Fuara 129 ülke ve bölgeden 3,496 katılımcı iştirak etmiştir. Ayrıca etkinliğe katılan 297 Fortune Global 500 şirketi ve sektör liderleriyle yeni bir rekora imza atmıştır. 400’den fazla yeni ürün, yeni teknoloji ve yeni hizmetin tanıtıldığı fuar, uzmanlara göre küresel şirketlerin Çin pazarına duydukları güvenin güçlü bir yansımasını teşkil etmektedir.[1]
Küresel ticareti ve ekonomik işbirliğini teşvik eden bu fuar, yenilikçi kaynakların paylaşılmasına yönelik uluslararası bir platform oluşturmuş ve giderek büyüyen Çin pazarını, yabancı yatırım fırsatlarına daha açık ve erişilebilir kılmıştır. Çin’in devam eden dışa açılım politikası doğrultusunda yarattığı fırsatlar, aynı zamanda ticaret ortakları için de önemli faydalar sağlamaktadır.
Çin, CIIE ile yeni fikirlere, teknolojilere yer vermekle kalmamış aynı zamanda küresel alanda ticari ve ekonomik istikrarın sağlanmasında da önemli rol oynamıştır. Ekonomisinin giderek güçlenmesinin yanı sıra genişleyen pazar gücüne duyulan güvenin artması, küreselleşme sürecini canlandırmış ve CIIE’ye yeni bir ivme kazandırmıştır.
Çin’in gümrük istatistiklerine göre; bu yılın ilk üç çeyreğinde Çin’in toplam ithalat ve ihracat değeri her çeyrekte 10 trilyon RMB’yi (1,40 trilyon dolar) aşarak yeni zirvelere ulaşmıştır. İlk üç çeyreğin toplamı ise tarihte ilk kez 32 trilyon RMB’yi (4,47 trilyon dolar) aşmıştır.[2] Çin’in dışa açılım politikası bağlamında bu durumun hem reform ve kalkınmayı sağladığı hem de küresel ölçekte ülkeler arası kazan-kazan odaklı sonuçlar doğurduğunu söylemek mümkündür.
Yedi yıldır düzenlenmekte olan CIIE, her seferinde dünyaya yeni ve kapsayıcı bir bakış açısı sunmuştur. Uluslararası bir kamu hizmeti olarak rolü giderek artmış ve Küresel Güney ülkelerinden gelen katılımcılar bu etkiyi derinden hissetmiştir. CIIE, Tanzanya’dan kaju fıstığı, Ruanda’dan biber ve Zambiya’dan balı Çinlilerin evlerine getirerek küreselleşme sürecine entegrasyonlarını hızlandırmıştır. Bu yılki Fuar, 37 az gelişmiş ülke için 120’den fazla ücretsiz sergi standı sağlamış ve Afrika ürün bölümünü genişletmiştir. Bu sayede tek taraflı açıklığın az gelişmiş ülkelere doğru genişletilmesine yardımcı olunarak kapsayıcı ve eşitlikçi konsept somut eylemlerle hayata geçirilmiştir.[3]
Böylece az gelişmiş ülkelerinde ekonomik küreselleşmeye katılımı sağlanmış olup dünya çapındaki kalkınma kazanımlarının tüm insanlara ulaşımında adil bir süreç izlenmiştir. Fuar sayesinde az gelişmiş ülkelerin doğrudan yabancı yatırımlara erişiminin sağlanmasıyla bu ülkelerde yeni iş olanakları ve nitelikli iş gücü oluşturmalarına dair ticari alanda daha fazla bilgi sahibi olmaları sağlanmıştır.
CIIE’nin başarısı sadece artan ticaret rakamlarında değil, aynı zamanda ticaretin teşviki, endüstriyel iyileştirme, tüketimin iyileştirilmesi ve kurumsal yenilikler arasındaki “yayılma etkisinde” de kendini göstermektedir. Küresel satın alma, yatırım teşviki, kültürel değişim ve açık işbirliği platformu rolleriyle CIIE, “sergilerden mallara” ve “katılımcılardan yatırımcılara” dönüşümü kolaylaştırmaktadır. Bunu yaparken de ticaret ve yatırıma canlılık katarak Çin’in muazzam pazarını dünya için önemli fırsatlara dönüştürerek küresel ekonomik toparlanmayı desteklemektedir.[4]
Çin’in dışa açılmaya olan bağlılığı noktasında fırsatları dünya çapında paylaşmasıyla birlikte karşılıklı fayda sağlayan işbirlikleri ortaya çıkmakta ve küreselleşmeyle ortak bir gelecek inşası gelişmektedir. Fuarla birlikte bilgi ve teknoloji transferi sağlanarak pek çok alanda yeni kalkınma modellerinin oluşumunun hız kazanması mümkündür.
Rusya İhracat Merkezi (REC) Genel Müdürü Veronica Nikishima, adil ve açık piyasaların gerçek bir şampiyonu olan Çin’in çok taraflılığı ve serbest ticareti destekleme konusunda küresel bir örnek teşkil ettiğini söylemiştir.[5] Rus ve Çinli şirketler arasındaki işbirliğinin derinleşmeye başladığı söylenebilir. CIIE’nin bu bağlamda kilit bir platform sunduğu açıkça görülmektedir.
Johnson Controls Asya-Pasifik Başkanı Anu Rathninde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli akıllı bina çözümleri sağlayıcısının Çin pazarına girdiğinden bu yana dışa açılma ve modernizasyon yoluyla ortaya çıkan yeni büyümeye tanık olduğunu söylemiştir.[6] Şanghay’daki Amerikan Ticaret Odası Başkanı Eric Zheng ise Çin’in önümüzdeki on yıllarda küreselleşme sürecine liderlik etmede kritik bir rol oynayacağını vurgulamıştır. Zheng, “ABD ve Çin hükümetlerinin koordinasyon içinde olmaları ve birlikte çalışmaları önemlidir. Böylece politikaları sadece bu iki ülke için değil, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği ve dünya için de faydalı olacaktır” değerlendirmesinde bulunmuştur.[7]
Yeni üretim biçimlerinin yaratılmasında ve tanıtılmasında fırsatlar sunan CIIE Fuarı, ABD ve Çin arasındaki siyasi gerilimlere rağmen ticari bağları güçlendirebilecek stratejik bir önem taşımaktadır. Özellikle de teknoloji alanında rekabet içerisinde olan taraflar arasındaki gümrük tarifeleri ve sübvansiyonlar gibi anlaşmazlıkların jeopolitik çıkarlar ve güvenlik kaygılarına yol açtığı düşünüldüğünde; ticari ilişkilerin gelişimine yönelik adımların, diplomatik ilişkilerde yumuşama veya daha ılımlı politikalar izlenme olasılığını artıracağı söylenebilir.
Sonuç olarak 7. CIIE Fuarı, çeşitli alanlarda çok taraflı, ikili, bölgesel ekonomik işbirliğini güçlendirmede ve Çin’in kalkınma fırsatlarını tüm dünyaya sunmasında büyük rol oynamıştır. Çin, ekonomik ve teknolojik gelişmelerle endüstriyel dönüşümde güçlü bir aktör olarak öne çıkmış ve küresel ticaretin yönlendirilmesinde etkin rol oynamıştır. Bu bağlamda CIIE Fuarı, birçok orta ve küçük ölçekli işletmelere büyüme fırsatı sunarken küresel pazar eğilimlerine dair rehber niteliği taşımaktadır. Tüm dünyadan işletmeler, yeni iş fırsatlarına erişim ve ürünlerini daha geniş pazarlara ulaştırabilme noktasında fuardan faydalanabilmiş, küresel istihdamın artmasında etkili olmuşlardır.
[1] “7th China International Import Expo opens in Shanghai” Global Times, https://www.globaltimes.cn/page/202411/1322459.shtml, (Erişim Tarihi: 07.11.2024).
[2] “CGTN Poll | ‘Import Expo benefits’ keep growing, global respondents look forward to “big market” bringing big opportunities”CGTN,https://news.cgtn.com/news/2024-11-06/Global-respondents-CIIE-takes-big-market-to-big-opportunities–1yjdpTVEkEg/p.html, (Erişim Tarihi: 07.11.2024).
[3] Aynı Yer.
[4] “CIIE 2024 reflects China’s unwavering commitment to global openness” CGTN, https://news.cgtn.com/news/2024-11-07/CIIE-2024-reflects-China-s-unwavering-commitment-to-global-openness-1ykhMkrEYog/p.html, (Erişim Tarihi: 07.11.2024).
[5] “China sets example of fair, open market for world, says Russian exporter” China Daily, https://www.chinadaily.com.cn/a/202411/06/WS672ae00ba310f1265a1cbc0a.html, (Erişim Tarihi: 07.11.2024).
[6] “Country’s openness creates more opportunities” China Daily, https://www.chinadaily.com.cn/a/202411/07/WS672bf5b2a310f1265a1cbe53.html, (Erişim Tarihi: 07.11.2024).
[7] “(CIIE) China Focus: U.S bussinesses reaffirm commitment to Chinese market” Xinhua News, https://english.news.cn/20241107/8e48322f76b443eead2ff8f7f666ab99/c.html, (Erişim Tarihi: 07.11.2024).