Analiz

Maldivler’in Çin ve Hindistan’a Yaklaşımları

Maldivler, yeni dönemde Hindistan’la olan ilişkileri korurken alternatif müttefik olarak Çin’le yakın temaslarda bulunmaktadır.
Muizzu, Maldivler’in hiçbir ülkenin arka bahçesinde olmadığını ve Hint Okyanusu’nun tek bir ülkeye ait olmadığını söylemiştir.
Maldivler Başkanı, dış politikada “Hindistan karşıtı” bir tutum sergilemektedir.

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Maldivler’deki iktidar değişimi, bölgesel güç dengelerinde önemli bir kırılmaya işaret edebilir.  Başkanlık seçimlerini kazanan Mohamed Muizzu, seçim sürecinde “Hindistan Dışarı (India Out)” kampanyası yürütmüş ve ülkede görev yapan bazı Hint askeri personelini görevden alma sözü vermiştir. Bir önceki devlet başkanının Hindistan-yanlısı tutumuna karşın Muizzu, Yeni Delhi’nin ülke içindeki etkisini azaltmak istemektedir. Bu bağlamda 2024 yılının Ocak ayında gerçekleştirmiş olduğu Çin ziyareti ve sonrasında imzalanan anlaşmalar önemlidir.

Çin, Muizzu’nun geçen Kasım ayında cumhurbaşkanı olmasından bu yana Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gezilerinin ardından üçüncü yurtdışı devlet ziyareti olmuştur. Ayrıca Muizzu’nun henüz Hindistan’a yönelik bakışı bilinmemektedir. Muizzu’nun Çin ziyareti sırasında iki ülke; ekonomi, altyapı geliştirme ve diğer alanlarla ilgili en az 20 “anahtar anlaşma” imzalayarak ikili ilişkileri kapsamlı bir stratejik işbirliği ortaklığına yükseltmiştir.[i] Devamında Çin, 920 milyon yuan’lık ücretsiz yardımı Maldivler’e gönderme sözü vermiştir. Bu durum, Maldivler’in Hindistan’dan uzaklaşmaya başlayacağını ve Çin’in Hint Okyanusu’ndaki etkinliğini artacağını göstermektedir.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yaptığı ortak açıklamada, ülkesinin ulusal zorlukların üstesinden gelme ve kalkınmayı teşvik etme konusunda Maldivler’e sarsılmaz desteğini ifade etmiştir. Özellikle Maldivler’in ulusal istikrar, egemenlik ve toprak bütünlüğü arayışında Çin’e olan kararlı desteğini kabul etmiştir.[ii] Maldivler açısından Çin, bilhassa ekonomik olarak önem arz etmektedir.[iii]

Çin ziyareti sonrasında Muizzu’nun yaptığı konuşmada Hindistan’a olan tutumu açıkça görülmektedir. Hindistan’ın bölgesel rakibi Çin’den dönüşünde medyaya konuşan Başkan Mohamed Muizzu, Maldivler’in hiçbir ülkenin arka bahçesinde olmadığını ve Hint Okyanusu’nun tek bir ülkeye ait olmadığını söylemiştir.[iv]

Muizzu, Hindistan’ın askeri varlığının Maldivler’in güvenliği açısından tehdit oluşturduğuna inanmaktadır. Turizm ve sağlık sektörü açısından her ne kadar ikili ilişkiler önemli olsa da Maldivler Başkanı, dış politikada “Hindistan karşıtı” bir tutum sergilemektedir.

Bir diğer anlaşmazlık, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin, eski Twitter hesabı olan X’te, hükümetinin henüz keşfedilmemiş bir turizm potansiyeline sahip olduğuna inandığı Hint takımadaları Lakshadweep’te gezinirken ve şnorkelli dalış yaparken çekilmiş fotoğraflarını yayınlamasıyla başlamıştır.[v] Buna tepki olarak üç Maldivler bakanının Hindistan hakkında sosyal medya X’te yaptığı yorumlar Hintliler tarafından hoş karşılanmamıştır. Sonrasında Muizzu bu bakanların görevlerini askıya almıştır. Yani, Muizzu her ne kadar Maldivler’in Hindistan’a olan bağımlılığını azaltmak için alternatifler arasa da komşusu olan Hindistan’la ilişkilerini tamamen yok saymamaktadır. Maldivler, yeni dönemde Hindistan’la olan ilişkileri korurken alternatif müttefik olarak Çin’le yakın temaslarda bulunmaktadır.


[i] Rabia Ali, “In Battle Between India and China, What Next for Maldives?”, Anadolu Ajansı, https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/in-battle-between-india-and-china-what-next-for-maldives/3107837, (Erişim Tarihi: 15.01.2024).

[ii] “China-Maldives Diplomatic Triumph: 20 Pivotal Agreements Despite India Strain”, International News and Views Corporation, https://www.internationalnewsandviews.com/china-maldives-diplomatic-triumph-20-pivotal-agreements-despite-india-strain/, (Erişim Tarihi: 15.01.2024).

[iii] “China, Maldives Upgrade Ties with Infrastructure Deals in Pivot from India”, Al Jazeera Media Network, https://www.aljazeera.com/news/2024/1/11/china-maldives-upgrade-ties-with-infrastructure-deals-in-pivot-from-india, (Erişim Tarihi: 15.01.2024).

[iv] “Maldives Leader Says His Country’s Small Size Isn’t a License to Bully in Apparent Swipe at India”, The Associated Press, https://apnews.com/article/india-maldives-china-tourism-a70c4e133c19c0ef011df934d10356e9, (Erişim Tarihi: 15.01.2024).

[v] Aynı Yer.

Hatice ÇİFTÇİOĞLU
Hatice ÇİFTÇİOĞLU
Hatice Çiftçioğlu, 2020 yılında Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü'nden mezun olmuştur. Budapest Business School-Uygulamali Bilimler Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler yüksek lisans programından 2023 yılında "A Comparative Study of South Korea's Soft Power in Hungary and Türkiye" başlıklı teziyle tamamlamıştır. Macaristan'da ortak yazar olarak "A Tool of the South Korean Country Branding- A Comparative Study with Brazil, Hungary and Türkiye" adlı makalesi yayımlanmış ve konferanslara katılmıştır. Halihazırda, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Bölge Araştırmaları Enstitüsü Asya Çalışmaları Bölümü'nde diğer bir yüksek lisans programına devam etmektedir. Anadili Türkçe'nin yanı sıra ileri düzeyde İngilizce ve Korece bilmektedir. Çiftçioğlu'nun başlıca araştırma alanları; Kuzeydoğu Asya, Kamu Diplomasisi ve Yumaşak Güç'tür.

Benzer İçerikler