Tarih:

Paylaş:

Kazakistan, yeşil enerji sektöründe Alman yatırımlarını çekiyor

Benzer İçerikler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Yeşil enerji sektörü Alman yatırımları için en cazip sektör.

Trend’in Kazakh Invest’e dayandırarak verdiği habere göre Kazakistan, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji dengesindeki payını 2030 yılına kadar mevcut yüzde dörtten yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyor.

Bu bağlamda Alman Svevind şirketi Kazakistan’ın Mangistau bölgesinde 50 milyar dolarlık Hyrasia One projesini başlattı. Proje, günde 255 bin metreküp hidrojen kapasiteli bir tuzdan arındırma tesisi, 40 GW kapasiteli bir yenilenebilir enerji tesisi ve 20 GW kapasiteli bir su elektroliz tesisinin inşasını içeriyor.

Yeşil hidrojen üretimi 2030 yılında başlayacak ve proje 2032 yılına kadar tam kapasiteye ulaşarak yılda iki milyon ton çevre dostu hidrojen sağlayacak.

Almanya’nın 1992 yılından bu yana Kazakistan ekonomisine yatırım yaptığını da eklemek isteriz. 2023 yılına kadar 6.6 milyar dolardan fazla yatırım yapılmıştır ve 2023 yılında yatırım akışı bir önceki yıla göre yüzde 64 gibi rekor bir oranda artmıştır.

Avrupalı SVEVIND Energy Group tarafından geliştirilmekte olan Hyrasia One projesi, dünyanın en büyük yeşil hidrojen projelerinden biri olacak. Projede hidrojenin yanı sıra rüzgar ve güneş modülleri de yer alacak ve yılda iki milyon tona kadar yeşil hidrojen ya da 11 milyon ton yeşil amonyak üretilecek. Ürünler Asya, Körfez Ülkeleri ve Avrupa’ya taşınacaktır.

https://www.trend.az/business/green-economy/3950889.html