Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü’nde araştırmacı olan Daria Saprynskaia’ya göre, önümüzdeki yıllarda Orta Asya’daki bölgesel güçlerin dinamikleri çeşitli transit projelerinin başarısına bağlı olacak.
Sputnik-Kazakistan multimedya basın merkezinin ev sahipliğinde Astana, Moskova, Bişkek, Taşkent ve Duşanbe’yi birbirine bağlayan bir video konferansta konuşan Saprynskaia’nın yorumları, Caliber.Az yerel medya aracılığıyla aktarıldı.
Saprynskaia, Orta Asya ülkelerinin daha önce her ülkenin kendi gündemini takip ettiği izole bir şekilde görüldüğünü, ancak şimdi özellikle ulaşım koridoru diplomasisi bağlamında artan bir birlik duygusu olduğunu belirtti.
Orta Asya bölgesini şekillendiren iki temel eğilimi tanımladı ve Azerbaycan’ın artan katılımını vurguladı. “Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Astana’da düzenlenen son Orta Asya Devlet Başkanları Zirvesi’ne konuk olarak katılması, Rusya için önemliydi. Aliyev’in varlığı, Orta Asya işbirliğinde, Türk vektörünün artan öneminin altını çizmekte ve Trans-Hazar koridorunu güçlendirmenin ve Orta Koridora odaklanmanın stratejik gerekliliğini vurgulamaktadır.”
Ayrıca Orta Asya’nın Azerbaycan’la işbirliği içinde aktif olarak yeni altyapı geliştirdiğini ve yenilikçi ulaşım yolları inşa ettiğini vurguladı. “Herhangi bir tutarsızlığı önlemek için bölgedeki tüm ülkelerin birleşik bir yol haritası üzerinde birlikte çalışması çok önemlidir” diye ekledi. https://caliber.az/en/post/259947/