Tarih:

Paylaş:

Yabancı finans kuruluşları, Çin ekonomisine ilişkin iyimser

Benzer İçerikler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English

Denizaşırı finans kuruluşları, ülkenin yüksek kaliteli büyüme çabalarının yavaş yavaş meyvelerini vermeye başlamasıyla birlikte Çin ekonomisinin geleceğine duydukları güveni dile getirdi.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) son verileri, Çin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yılın ilk yarısında yıllık bazda yüzde 5 büyüdüğünü gösteriyor.

Mevsimsellikten arındırılmış bazda GSYH ikinci çeyrekte yüzde 0,7 büyüyerek art arda sekizinci çeyrekte de pozitif büyüme kaydetti.

Singapur’un devlet yatırım şirketi Temasek’in Çin Departmanı Başkanı Wu Yibing, ülke ekonomisinin karşılaştırmalı üstünlüğünün büyük ölçüde araştırma ve inovasyondan geldiğini söyledi.

Wu, geçmişte Çin’in imalat alanındaki gücünün genellikle bol işgücüne ve yüksek üretim verimliliğine atfedildiğini söyledi.

NBS verilerine göre, yılın ilk yarısında ülkenin önemli bir ekonomik göstergesi olan katma değerli sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 6 arttı.

Veriler incelendiğinde, toplam sanayi üretiminin üçte birini oluşturan ekipman imalat sektörünün üretiminin söz konusu dönemde yüzde 7,8 oranında arttığı görülüyor.

NBS’ye göre, yüksek teknoloji imalat sanayi de ilk yarıda yüzde 8,7’lik üretim artışıyla güçlü bir büyüme kaydetti.

Ülkenin hizmet robotları, akıllı telefonlar ve yeni enerji araçları üretimi ilk altı ayda sırasıyla yüzde 22,8, yüzde 11,8 ve yüzde 34,3 arttı.

Veriler, Çin’in Ocak-Haziran döneminde altyapı inşaatına yaptığı yatırımın bir önceki yıla göre yüzde 5,4 arttığını, imalat yatırımının ise yüzde 9,5 yükseldiğini gösteriyor.

Ülkenin net mal ve hizmet ihracatı aynı dönemde GSYH büyümesini yüzde 0,7 puan artırdı.

HSBC Büyük Çin Baş Ekonomisti Liu Jing, Çin’in önemli bir küresel mal tedarikçisi olarak giderek daha önemli hale geldiğini ve ticaret kısıtlama önlemlerine rağmen pazar payını genişletmeye devam ettiğini söyledi.

Denizaşırı finans kuruluşlarından çok sayıda uzman, yeni kaliteli üretici güçlerin hızlandırılmış gelişimi, politika etkilerinin sürekli olarak serbest bırakılması ve dış talebin toparlanmasının Çin ekonomisini desteklediğini, ancak yetersiz efektif talep ve karmaşık dış ortam gibi zorluklar karşısında daha fazla reform ve dışa açılmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

https://english.news.cn/20240721/feccc8aaf5f545f289ac6c9449f76e30/c.html