Tarih:

Paylaş:

BM Genel Sekreteri: “Türkmenistan, uluslararası ilişkilerde çok önemli bir rol oynuyor”

Önerilenler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, Türkmenistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Devlet Başkanı Sayın Serdar Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

BM Başkanı, Aşkabat’ta Orta Asya için Bölgesel Önleyici Diplomasi Merkezi’ne ev sahipliği yaptığı için Türkmenistan’a teşekkür etti ve Türkmenistan’ın tarafsızlık politikasını övdü.

Guterres, “Türkmenistan, uluslararası ilişkilerde, özellikle de Birleşmiş Milletler ile etkileşiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalkantılı zamanlarda Türkmenistan’ın tarafsızlık politikasını takdir ediyorum” dedi.

Türkmenistan’ı, Genel Kurul’un 2025 yılını Uluslararası Barış ve Güven Yılı olarak ilan etmesi gibi başarılı girişimleri ve sürdürülebilir ulaşım alanındaki liderliği nedeniyle tebrik etti. BM Başkanı, ayrıca ülkeye Afganistan halkına yardım konusundaki katkılarından dolayı teşekkür etti.

Guterres, Orta Asya’nın su kıtlığı, arazi bozulması, doğal afetler ve iletişim kısıtlamaları da dahil olmak üzere kalkınmanın önünde pek çok engelle karşılaşmaya devam ettiğini söyledi.

Genel Sekreter, “Bu sorunların çözümleri birbiriyle ilişkilidir ve diyalog ve işbirliği yoluyla bulunabilir ve Türkmenistan bu süreçte önemli bir rol oynamaktadır” diye ekledi.

https://www.trend.az/casia/turkmenistan/3920924.html