Tarih:

Paylaş:

G7 ülkeleri, Rusya’nın üçüncü ülkelerden elmas ithalatına kısıtlama getirmeye hazırlanıyor

Benzer İçerikler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

G7 ülkeleri, üçüncü ülkelerde işlenen Rus elmaslarının ithalatını kademeli olarak kısıtlamaya başlıyor. Belçika Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “1 Mart itibariyle G7, dolaylı ithalat kısıtlamalarının yürürlüğe girmesiyle daha da ileri gidiyor. Bu da Rus elmaslarının üçüncü ülkelerden ithalatının aşamalı olarak yasaklanacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla, bugünden itibaren, üçüncü ülkelerde işlenen 1 karat veya daha ağır tüm Rus kaba elmasları veya cilalı elmasları, AB pazarı da dahil olmak üzere G7 ülkeleri pazarında yasaklanacaktır. Bu durum özellikle Rusya’da çıkarılan ve cilalı elmasa dönüştürülen elmaslar için geçerlidir.” dedi.

Ayrıca açıklamada, “İthalatçılar altı aylık bir geçiş dönemi boyunca Rusya menşeli olmadıklarını belgelerle kanıtlamak zorunda kalacak olsalar da bu dolaylı ithalat yasağına uyum nihayetinde güvenilir izlenebilirlik teknolojilerine dayalı bir doğrulama ve sertifikasyon sistemi aracılığıyla izlenecektir. Bu nedenle Belçika, G7 üyeleri ve Avrupa Komisyonu ile yakın istişare halinde, teknolojik izlenebilirliğe dayalı böyle bir kontrol sisteminin aşamalı olarak uygulanmasına bugün başlıyor ve böylece sistem 1 Eylül itibariyle tamamen işler hale gelecek.” denildi.

Aralık 2023 tarihinde G7 ülkeleri, 1 Ocak 2024’ten itibaren Rusya’da çıkarılan ya da işlenen elmasların ithalatına kısıtlama getireceklerini açıklamışlardı. Kısıtlamalar, 1 Mart’tan itibaren diğer ülkelerde işlenen Rus elmasları için de geçerli olacak. Toplantı sonrasında yayınlanan ortak bildiride G7 liderleri, 1 Eylül 2024 tarihine kadar işlenmemiş elmasların kontrolü ve sertifikalandırılması için “güvenilir bir mekanizma” oluşturulması konusunda mutabık kaldı.

Rusya’dan AB ülkelerine işlenmemiş elmas ithalatına getirilen yasak, 12. yaptırım paketinin bir parçası olarak 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yasak endüstriyel elmaslar ve sınırı geçen bireylerin kişisel mücevherleri için geçerli değildi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından Ocak ayı başında yapılan açıklamaya göre AB, Rusya’dan elmas ithalatı yasağının bir parçası olarak Alrosa ve CEO’su Pavel Marinychev’i kara listeye aldı.

https://ru.apa.az/evropa/belgiya-zayavila-o-nacale-gosudarstvami-g7-ogranicenii-importa-almazov-rf-iz-tretix-stran-560903