Tarih:

Paylaş:

Çin, büyük devletler arasında işbirliğini geliştirmek için istikrar sağlayıcı bir rol oynamak istiyor

Önerilenler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, cumartesi günü, 60. Münih Güvenlik Konferansı’nın “Dünyada Çin” başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, Çin’in büyük ülkeler arasında işbirliğini teşvik eden bir dengeleyici olmaya istekli olduğunu söyledi ve büyük ülkelerin küresel stratejik istikrar için kilit sorumluluk taşıdığını söyledi.

Wang Yi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in sözlerini aktararak büyük ülkeler arasındaki rekabetin günümüzün hâkim eğilimi olmadığını, uluslararası durum ne kadar karışıksa, büyük ülkelerin koordinasyonu o kadar arttırması gerektiğini; riskler ve zorluklar ne kadar belirgin olursa, büyük ülkelerin işbirliğini o kadar teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Bu yılın Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 45. yıldönümü olduğunu belirten Wang Yi, tarihin Çin ve ABD arasındaki işbirliğinin iki tarafa ve tüm dünyaya yarar sağladığını, Çin ve ABD arasındaki çatışmanın ise iki tarafa ve tüm dünyaya zarar verdiğini kanıtladığını, Çin’in yasal hak ve çıkarlarını kararlılıkla koruyacağını ve mantıksız çevreleme ve baskılara karşı çıkacağını sözlerine ekledi.

https://english.news.cn/20240218/858f6e64bf5a45d88fc64c9846b2700f/c.html