Tarih:

Paylaş:

Özbekistan bugünlerde ulusal Silahlı Kuvvetlerin kuruluşunun 32. yıldönümünü ve Anavatan Savunucuları Günü’nü kutlamaya hazırlanıyor.

Önerilenler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Bağımsız Özbekistan Silahlı Kuvvetlerinin tarihi, ülkede konuşlu tüm askeri oluşumların ulusal hukuk yetkisi altına alındığı 14 Ocak 1992’ye dayanıyor. Bu tarih ülkede ulusal ordunun oluşumunun başlangıç ​​​​noktası olmuş ve bağımsız devletin tarihine altın harflerle yazılmıştır.

Bağımsızlık yılları boyunca Özbekistan ordusu zor ve aynı zamanda şanlı bir yoldan geçti. Silahlı Kuvvetler ülkede bağımsızlığın, barışçıl ve müreffeh bir yaşamın ve demokratik reformların başarıyla uygulanmasının güvenilir bir garantörü haline geldi.

Son yıllarda gerçekleştirilen derinlemesine reformlar sayesinde, tarihsel olarak kısa bir sürede ülkede güvenlik ve istikrarı, sınırların dokunulmazlığını sağlayabilecek hareketli ve kompakt bir ulusal ordunun yaratılması mümkün oldu.

Özbekistan’ın askeri doktrini doğası gereği savunma odaklıdır ve öncelikle ülkenin devlet egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasını amaçlamaktadır.

Reformlar sayesinde Özbekistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri askerinin statüsü de değişti. Orduda hizmet etmek prestijli ve itibarlı bir görev haline geldi. Ülke hükümetinin kararlarıyla askeri personele ve ailelerine yönelik destek sistemi geliştirildi. Bugün Özbekistan Silahlı Kuvvetlerinin ana birliğini sözleşmeli olarak görev yapan askeri personel oluşturmakta ve devlet onların sosyal korunmasına özen göstermektedir.

Askeri personel ve Silahlı Kuvvetler gazilerinin ailelerinin sosyal korunmasına da büyük önem verilmektedir. Asker ailelerinin sosyal korunması sürekli devlet gözetimi altındadır. Askeri personel çocuklarının iyi bir eğitim alması için uygun koşullar yaratılmaktadır.

Aynı zamanda gençlerin yüksek manevi ve ahlaki değerlere dayalı askeri-vatansever eğitimi konusunda sistematik çalışmalara özel önem verilmektedir.

Özbekistan’da Anavatan Savunucuları Günü, Anavatan’ın hizmeti ve savunmasıyla şu ya da bu şekilde bağlantılı olan tüm insanları ve meslekleri birleştirmektedir.