Tarih:

Paylaş:

Rus elmaslarının G7 ve AB ülkelerine ithalatına getirilen kısıtlamalar 1 Ocak’ta yürürlüğe giriyor

Benzer İçerikler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English

AB’nin 12. yaptırım paketi kapsamında Rus elmaslarının G7 ülkelerine ithalatına ve Avrupa Birliği’ne elmas sevkiyatına getirilen kısıtlamalar 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi ancak TASS’ın görüştüğü uzmanlar yasağın çok etkili olacağından şüpheli.

Aralık ayında G7 ülkeleri Rusya’da çıkarılan ya da işlenen elmasların ithalatına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kısıtlamalar getirildiğini duyurmuştu. 1 Mart’tan itibaren diğer ülkelerde işlenen Rus elmaslarına yönelik kısıtlamalar da devreye girecek. G7 devlet ve hükümet başkanlarının çevrimiçi toplantısının ardından yapılan ortak açıklamada liderler, 1 Eylül 2024’e kadar G7 içinde işlenmemiş elmasların denetlenmesi ve sertifikalandırılması için güvenilir bir mekanizma oluşturulması konusunda anlaştı.

Daha sonra Avrupa Birliği, Ukrayna’daki özel askeri operasyona tepki olarak Moskova’ya yönelik 12. yaptırım paketini onayladı. Yeni kısıtlamalar özellikle Rusya’da çıkarılan, işlenen ya da üretilen elmasların ithalatının yasaklanmasını içeriyor. Yasak ticari olmayan doğal ve insan yapımı elmaslar ile elmas takıları kapsıyor. AB Konseyi, ithalat yasağının 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmesine ve belirli hükümlerin 1 Mart’tan 1 Eylül’e kadar kademeli olarak uygulanmasına karar verdi.

https://tass.com/economy/1728521