Kuşak ve Yol Girişimi’nin Medeniyetler Arası Uyumu

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Çin’in 2013 yılında başlattığı Kuşak ve Yol Girişimi; Asya, Avrupa ve Afrika gibi bölgeler arasında ticaret yolları, altyapı projeleri ve ekonomik koridorlar inşa etmeyi amaçlayan devasa bir proje olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra Kuşak ve Yol Girişimi, uzanmış olduğu coğrafyalarda medeniyetler arası birlik ve anlayışı teşvik etmektir. Bu girişim; farklı kültürler, diller ve gelenekler arasında diyalogu arttırarak insanlar arasındaki etkileşimi ve karşılıklı anlayışı güçlendirmektedir. 

Çin, Kuşak ve Yol Girişimi’yle sadece ekonomik kalkınmayı değil, aynı zamanda farklı kültürler arasında hoşgörüyü ve işbirliğini teşvik etmeyi de amaçlamaktadır. Proje kapsamındaki faaliyetler; kültürel anlamda zenginlikleri desteklemekte, ticari ilişkileri güçlendirmekte ve barış içinde bir arada yaşamayı teşvik etmektedir.

Bu projeyle katılımcı ülkeler arasında kültürel anlayışı artırmayı, ortaklıklar kurmayı ve işbirliği yoluyla karşılıklı kalkınmayı hedefleyen Çin, esasında kazan-kazan anlayışıyla hareket etmektedir.

Kültürel çeşitlilik, işbirliğinin ve insanlar arası bağlar kurmanın önemli ayaklarından biri olmakla birlikte katılımcı ülkeler arasındaki fiziksel bağlantının da arttırılmasını sağlamaktadır. Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesindeki çeşitli altyapı geliştirme ve işbirliği projeleri kültürel işbirliğini teşvik etmeye yardımcı olan ve medeniyet alışverişlerini teşvik eden, dolayısıyla katılımcı ülkeler arasında derin kültürel anlayışları hızlandıran dönüştürücü bir güce sahiptir.

Girişim kapsamında kurulan karayolları, demiryolları ve limanlar sadece mal ve hizmetlerin değil aynı zamanda insanların ve fikirlerin de akışını kolaylaştırmaktadır. Sınırların ötesine geçen ve yeni bölgeler keşfeden insanlar kaçınılmaz olarak farklı kültürler, gelenekler ve inanç sistemleriyle karşılaşmaktadırlar. 

Çin-Pakistan Ekonomi Koridoru (CPEC), karşılıklı anlayış ve kalkınmanın en iyi örneklerinden biridir. Ulaşım ağlarının inşasını içeren bu proje sadece ekonomik faydalar sağlamakla kalmamış aynı zamanda her iki ülkeden insanların birbirleriyle etkileşime girmeleri için bir yol oluşturmuştur. Bu etkileşimler kültürel uygulamaların, sanatın, müziğin ve geleneklerin paylaşılmasını sağlayarak medeniyetler arası anlayışı teşvik etmiştir. Artan fiziksel bağlantı sayesinde Çin ve Pakistan son yıllarda yoğun kültürel alışverişe sahne olmuştur. Pakistan’da kutlanan Çin Kültürel Miras Haftası, Çin kültürünün ihtişamını gözler önüne sermiştir. 

Medeniyetler arası alışverişi geliştirmesinin en güçlü yolu, Kuşak ve Yol Girişimi projelerine kültürel unsurların dahil edilmesidir. Bu kültürel unsurlar genellikle farklı medeniyetlerden insanların bir araya gelmesini sağlayan uygulama merkezleri olarak işlev görmektedir. Karakurum Otobanı, Gvadar Limanı ve CPEC, altyapı projeleri olmanın da ötesinde insanların ortak paydada buluşabildikleri birer kültürel kaynaşma noktaları haline gelmiştir.

Eğitim, katılımcı ülkeler arasında kültürel bağların güçlendirilmesi için bir başka katalizör olarak ortaya çıkmaktadır.Örneğin Kuşak ve Yol Girişimi: Yaz Kampı, 100’den fazla ortak ülkeden yaklaşık 50.000 genci akademik ziyaretler için Çin’e davet etmiş, Çin üniversiteleri ve kolejleri 132 ortak ülkede 313 Konfüçyüs Enstitüsü ve 315 Konfüçyüs Sınıfı açmış ve 143 ortak ülkeden 100.000 kişinin Çince öğrenmesine ve Çin kültürünü çevrimiçi olarak deneyimlemesine destek olmuştur.

Kültürel değişim ve anlayış, Kuşak ve Yol Girişimi’nin temel ilkeleridir. Bu projeler, kültürel çatışmaları teşvik etmek yerine kültürel uyumu ve karşılıklı saygıyı kolaylaştırmaktadır. Çin’in katılımcı ülkelerin kültürlerini kucaklamaya açık olması ve bunun tersinin de geçerli olması, zengin bir gelenek, sanat ve dil alışverişine yol açmaktadır. 

Haziran 2023 tarihi itibariyle Çin, Kuşak ve Yol Girişimi’ne üye olan 154 ülkeyle kültür ve turizm işbirliği belgeleri imzalamıştır. Çin, bu proje çerçevesinde uluslararası kültürel alışverişi genişletmeye devam etmektedir. Girişim, fiziksel bağlanabilirliğin daha da arttırılmasının yanı sıra Mutlu Çin Yeni Yılı kutlamaları, Nihao China turizm promosyonları ve İpek Yolu gibi bir dizi önemli etkinliğe ilham olmuştur. 

Sonuç olarak Kuşak ve Yol Girişimi, ekonomik ve altyapı projeleriyle birlikte kültürel işbirliğini teşvik etme hedefi taşıyan bir inisiyatiftir. Kültürel işbirliği farklı ülkeler ve topluluklar arasında dil, sanat, müzik, tarih, turizm, eğitim ve kültürel miras gibi alanlarda karşılıklı anlayışı arttırmayı, kültürel değişimi teşvik etmeyi ve insanlar arasında ilişkileri güçlendirmeyi amaçlamaktadır. En nihayetinde Kuşak ve Yol Girişimi, farklı kültürleri değerli kılarak kültürel zenginliği ve medeniyetler arası birlik ve işbirliğini güçlendirmeyi hedeflemektedir.

Ayşe Süreyya PEKÇETİN
Ayşe Süreyya PEKÇETİN
Ayşe Süreyya PEKÇETİN, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunudur. Aynı zamanda PEKÇETİN, çift anadal kapsamında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü de tamamlamıştır. Yüksek lisans derecesini 2011 yılında Marmara Üniversitesi İşletmecilik Anabilim Dalı’nda hazırladığı “hazırladığı “Serbest Bölgeler ve Nitelikli Sanayi Bölgelerinin İhracata Olan Katkılarının İncelenmesi” başlıklı teziyle almıştır. PEKÇETİN, doktora eğitimine İstanbul Gedik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı’nda devam etmektedir. PEKÇETİN, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Benzer İçerikler