Seul-Pyongyang Hattında Tırmanan Gerilim: Nasıl Bir Gelecek?

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Kuzey Kore ve büyümekte olan nükleer gücü sebebiyle Asya-Pasifik bölgesindeki gerilim ve güvenlik endişeleri git gide artmaktadır. Söz konusu kaygılar ciddileştikçe devletler arası gerilimler de tırmanmaktadır. Nitekim ülkeler, gün geçtikçe daha çok karşı karşıya gelmekte ve yaşanan olaylar da sıcak çatışma ihtimalini arttırmaktadır. Zira bu ihtimal, özellikle Kuzey Kore tehlikesini oldukça yakından hisseden Güney Kore gibi ülkeler nezdinde ön plana çıkmaktadır.

Nitekim 26 Aralık 2022 tarihinde Kuzey Kore’ye ait beş insansız hava aracı 2017 senesinden beri ilk kez Güney Kore hava sahasına girmiştir. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinden olan Lee Seung-o, ilk olarak uyarı atışı yapıldğını söylemiştir. Aynı zamanda Lee, Kuzey Kore uçaklarının casusluk amacıyla Güney Kore hava sahasına girdiğini, Seul’un yaklaşık yüz el ateş ettiğini; ancak hiçbir Pyongyang uçağını düşürmediğini söylemiştir. bu uçakların Kuzey Kore’ye geri uçup uçmadıklarını bilmediklerini; fakat bir Güney Kore uçağını fotoğraf çekmek üzere Kuzey Kore sınırına yollandıklarını belirtmiştir.[1] Bu hadisenin ardından taraflar arasındaki gerginlik yükselişe geçmiştir. Mevzubahis durum, bölgedeki güvenlik endişelerini de derinleştirmiştir. Zira iki ülke, sıcak çatışmanın eşiğine gelmiştir.

Güney Kore’yi kaygılandıran bir diğer husus da Seul yönetiminin savunma bütçesini arttırma kararı almasıdır. 26 Aralık 2022 tarihinde Güney Kore Savunma Bakanlığı Seul’un 2023 senesi için toplam savunma bütçesini 44,7 milyar dolara çıkaracağını duyurmuştur. Konuyla ilgili olarak Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Güney Kore, Kuzey Kore’nin füze ve nükleer tehditlerine karşılık vermek için askeri kapasitesini güçlendirmeyi kabul etti” denilmiştir.[2]

Aynı zamanda Güney Kore Birleşme Bakanlığı da Kuzey Kore’nin insan hakları konusundaki çalışmaları için bütçesini arttırmıştır.[3] Nitekim bu durum, Güney Kore’nin hem askeri anlamda hem de demokratik değerler noktasında Kuzey Kore üzerindeki baskıyı artırmak isteyeceği şeklinde okunabilir. Zira Seul’un özellikle de insan hakları konusundaki çalışmaların hızlandırılması yoluyla Batı’nın da Pyongyang üzerindeki baskısını yoğunlaştırmasını isteyeceği öngörülebilir.

Tüm bu gelişmeler, Güney Kore’nin Kuzey Kore tehlikesi hasebiyle yakın gelecekte daha proaktif bir dış politika yürüteceğini ve aynı zamanda savunma kapasitesini daha modern seviyelere taşıyacağını göstermektedir.  Fakat buna rağmen Pyongyang yönetiminin balistik ve nükleer denemelerini azaltması gibi bir beklenti bulunmamaktadır. Çünkü Kuzey Kore de 2023 yılı içerisinde daha sert politikalar izleyeceğine işaret eden adımlar atmaktadır.

Öncelikle Kuzey Kore resmi haber ajansı olan Kore Merkezi Haber Ajansı, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un 27 Aralık 2022 tarihinde Kuzey Kore İşçi Partisi’nin yıllık toplantısının açılış konuşmasında ülkesinin ekonomik ve askeri kapasitesini takdir etmesine yer vererek buna işaret etmiştir. Zira Kim, 2023 yılında ülkeyi “daha heyecan verici ve kendinden emin mücadeleler” başlatmaya çağırmıştır. Kim, bu amaç doğrultusunda gelecek yıllarda Kuzey Kore’nin yeni stratejiler belirlemesi gerektiğini de vurgulamıştır.[4] Haliyle Pyongyang’ın en azından kısa vadede geri adım atması beklenmemektedir.

Sonuç olarak genelde Asya-Pasifik bölgesinde ve özelde ise Seul-Pyongyang hattında gerilim tırmanmaktadır. Tansiyonun düşeceğine yönelik herhangi bir emare de gözlenmemektedir. Nitekim Pyongyang, proaktif politikalarına ve nükleer gücünü arttırma stratejisine devam etmektedir. Bu da bölge devletlerinin güvenlik endişelerini arttırmakta ve söz konusu ülkelerin askeri harcamalarını arttırarak savunma politikalarına ağırlık vermesine yol açmaktadır.


[1] “South Korea Fires Shots, Sends Jets After Inavding North Drones”, Al Jazeera, https://www.aljazeera.com/news/2022/12/26/south-korea-fires-warning-shots-as-norths-drones-enters-airspace, (Erişim Tarihi: 28.12.2022).

[2] “Seoul Greenlights 2023 Projects to Develop Defenses Against North Korea”, NK News, https://www.nknews.org/2022/12/seoul-greenlights-2023-projects-to-develop-defenses-against-north-korea/, (Erişim Tarihi: 28.12.2022).

[3] Aynı yer.

[4] “North Korea’s Kim Hails Economic, Military Successes at Meeting”, Al Jazeera, https://www.aljazeera.com/news/2022/12/27/north-koreas-kim-claims-military-economic-successes-at-meeting, (Erişim Tarihi: 28.12.2022).

Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Benzer İçerikler