Tarih:

Paylaş:

ANKASAM Avrasya Masası Başkanı Dr. Dinmuhammed AMETBEK Kanal B’de (27.12.2018)

Benzer İçerikler

ANKASAM Avrasya Masası Başkanı Dr. Dinmuhammed Ametbek, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) bölgesel politikalarında Türkiye’ye taviz verip vermeyeceği meselesinden yola çıkarak Uluslararası İlişkiler ve Tarih disiplini arasındaki ayrıma ve bu bağlamda teorilerin önemine dikkat çekti. Ametbek, ABD’nin sahadan çekilmekle ya da çekileceğini açıklamakla aslında Rusya ve Türkiye’yi birbirine düşürmeye çalıştığına ve bu bağlamda da Astana Sürecine darbe vurmaya çalıştığına vurgu yaptı.

Diğer yandan Ametbek, ABD Başkanının Suriye’den çekilmek istediğini ancak ülkedeki derin devlet diye tanımlanan unsurların Trump’la hem fikir olmadığını savundu. Ankara-Moskova ilişkilerinin nasıl şekilleneceğiyle ilgili olarak Türkiye’nin jeopolitik önemini işaret eden Ametbek, ne Rusya’nın ne de ABD’nin Türkiye’yi kaybetmek istemediğini belirtti. Bu bağlamda Ametbek, Türkiye’nin güvenlik ve dış politikasını bir merkeze bağımlı olmadan çeşitlendirmekte olduğunu ve ABD’nin beklentisinin de Türkiye ve Rusya’nın Fırat’ın doğusunda birbirine düşmesi olduğunu belirtti. Moskova’nın Fırat’ın doğusunda Şam rejimi ile beraber inisiyatif alabileceğini söyleyen Ametbek, söz konusu bölgeyle ilgili Türkiye, Rusya ve hatta ABD’nin işbirliği yaparak ortak bir çözüme varabileceklerini savundu.

Ayrıca Ametbek, Başkan Trump’ın sürpriz Irak ziyaretine de değinerek, bu ziyaretin zamanlama olarak Trump’ın Suriye’den ABD’nin çekilmesine karşı çıkan güvenlikçi kesime yönelik “Biz buradayız.” mesajı verdiğini söyledi.