Tarih:

Paylaş:

ANKASAM Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN Bengütürk TV’de (31.12.2018)

Benzer İçerikler

ANKASAM Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur Derman, Amerika Birleşik Devletleri, (ABD) ile ilişkilerin iyi gibi görünse de aslında bir çıkmaza girdiğini ifade ederek tam da Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon yapacağı sinyalleri ve tüm hazırlıkların tamamlandığı dönemde ABD’nin Suriye’den çekilme kararının açıklandığını dile getirdi ve inandırıcı bulmadığını kaydetti. ABD Başkanı Donald Trump’ın kararının ABD’nin kendi içinde çelişen bir karar olduğunu kaydeden Derman, Trump ve Pentagon’un görüşlerinin çeliştiğine dikkat çekerek ABD’nin uzun vadede bölgeden çekileceklerini öngörmediğini söyledi. Derman, şu durumda Washington’un bölgede hava sevkiyatı ve gözlemlerinin devam ettiğini söyledi ve tam bir çekilme emaresinin de olmadığını dile getirdi.

Bölgedeki aktörler açısından değerlendirmelerde bulunan Derman, ülkeler açısından terör örgütü algısında bile farklılık olduğunu kaydederek “Terör örgütleriyle işbirliği yapılmaz, sorunları diplomasiyle çözmek gerekir. Eğer savaş strateji olarak benimsenmişse ve başka bir yol yoksa; bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü yok etmek için işbirliği yapılmasının devletler politikalarına aykırıdır.” açıklamasında bulundu.

Derman, Beşar Esad ve Rusya konusunda ise Moskova’nın ısrarcı olduğunu belirtti ve Suriye’nin geleceğiyle ilgili anayasa sürecine girildiğini kaydetti. Derman, 2019’un Ocak ayında söz konusu görüşmelerin yapılacağını vurguladı ancak Rusya’nın Esad yönetimi konusunda yine de ısrarcı olması halinde Türkiye’nin bunu kabul etmeyeceğini söyledi. Öte yandan ABD’nin çekilme kararı ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün ve Mısır gibi ülkelerin yerel yönetimi tanıma yönünde adımlar attığını söyleyen Derman, bu şekilde mevcut güç boşluğunun doldurulmak istendiğini belirtti ve “Bölgesel gelişmelerin yerel yönetim lehine oldubittiye gelmesi durumunda Türkiye-Rusya ilişkilerinin etkilenecektir. Türkiye Esad yönetimine güvenmemektedir. Başka bir yönetimle temiz bir sayfa açılmasını istemektedir.” dedi. Ayrıca Derman “Suriye’de çözüm istenseydi çözüm üretilirdi. Burada amaç bölgede pay almak, yerleşmek ve yavaş yavaş federatif yapılanmayı sağlayıp Akdeniz’e bir çıkış oluşturmaktır. O bölgede çatışanlar da zaten bölgeyi kurtarmak niyetinde hareket etmemektedirler. Burada amaç Türkiye’yi zor sokmak, sınır güvenliğini tehlikeye atmaktır. Türkiye’nin burada yerli sanayiini güçlendirip sergilediği dik duruşu devam ettirmesi gerekir.” diye konuştu.

Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur Derman halen Marmara Üniversites, İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Kişilerarası İletişim Anabilim Dalında görev yapmaktadır. 1991 yılında Lisans, 1995 yılında, Yüksek Lisans, 2003 yılında doktora eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamlamıştır. 1992-2003 Yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi, 2004-2011 yılları arasında Sakarya Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. ve 2011-2016 yılları arasında Doç. Dr. Akademik ünvanıyla aynı üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmıştır. Uzmanlık alanı Türk Dış Politikası, Siyasi Tarih, Uluslararası ilişkiler üzerinedir. Başlıca ilgi alanları Türkiye- Rusya, ABD, AB İlişkileri, Ukrayna-Kırım, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu ve Karadeniz Bölgesi'nin dış ve güvenlik politikaları olup, etnik çatışma alanları, ve dış politika analizi de ilgi alanları arasındadır. “Siyasi Tarih”, “Türk Dış Politikası”, “Türk Dünyasında Siyasi Gelişmeler”, “Kafkasya’da Siyasi Gelişmeler”, “Dış Politika Analizi”, “Diplomatik Yazışmalar” lisans dersleri, “Rus Dış Politikası”, “Rusya Tarihi”, “Rusya-AB ilişkileri”, “AB’nin Orta Asya ve Kafkasya Ülkeleri ile İlişkileri” yüksek lisans dersleri ve “Global Politikalarda Karadeniz”, “Bölgesel ve Küresel Güçlerin Orta Asya-Kafkasya Politikaları” doktora derslerini vermektedir. Çok sayıda ulusal ve uluslararası bildiri, makale ve kitapları bulunmaktadır.1905-1907 Yılları Rusya Müslümanlarının Siyasi Kimlik Arayışı, (İst. Doğu Kütüphanesi Yayınları 2008), Blue Black Sea: New Dimensions of History, Security, Strategy, Energy and Economy, (İngiltere,Cambridge Scholars Publishing 2013), Ukranian Foreign Policy and the Internal Determinants, (Almanya, Berlin Lambert Academic Publishing 2015), Rus Dış Politikasındaki Değişim ve Kremlin Penceresinden Yeni Ufuklar, (Ankara SRT Yayınları, 2016) kitaplarının yazarıdır. En son çalışması The Struggle for Power in Central Asia and the Caucasus: Geopolitics and the Great Game After the Cold War, (İngiltere Tauris 2017)’dır. Amerika Birleşik Devletleri University of Texas/UTD, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ve Kırım Devlet Sanayi ve Pedagoji Enstitüsü’nde misafir akademisyen olarak görev yapmıştır. İngilizce, Rusça ve Kırım Tatarcası bilmektedir.